Fogyasztóvédelmi és gyermekvédelmi szabályozások szigorítása

A Magyar Közlönyben közzétették a kormány fogyasztóvédelemmel és gyermekvédelemmel kapcsolatos rendeleteinek módosítását, amelyek többek között a kötelező jótállási időtartamot és a szexualitással kapcsolatos termékek értékesítését is érintik.

A tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállási időtartama változik: 10 000 és 250 000 forint közötti eladási ár esetén két év, 250 000 forint feletti ár esetén pedig három év lesz a jótállás. Amennyiben a terméket a jótállási idő alatt háromszor megjavították, de ismét meghibásodik, a vállalkozásnak nyolc napon belül kötelessége azt kicserélni, vagy a vételárat visszatéríteni.

Az LMBTQ-termékek korlátozásának bővítése

Októbertől a csomagküldő kereskedelemben kötelező lesz figyelmeztetést elhelyezni azon gyermekeknek szánt termékeknél, amelyek a születési nemtől eltérő önazonosságot, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást ábrázolják vagy népszerűsítik. Az internetes értékesítés során az adatlapokon "Érzékeny tartalom!" figyelmeztetést kell elhelyezni.

A korlátozások kiterjednek a kirakatokban és közszemlére tett termékekre is, amelyek nem ábrázolhatnak és népszerűsíthetnek ilyen tartalmakat. A szigorítások értelmében a szexshopok kirakataiban sem lehetnek ilyen termékek templomok és iskolák közelében, és a szivárványos játékok, mint például a legókészletek és esernyők is veszélybe kerülhetnek.

Gyermekvédelmi törvényjavaslatok

A Fidesz-KDNP két új gyermekvédelmi törvényjavaslatot is benyújtott, amelyek között szerepel a pedofilokat sújtó büntetések szigorítása. A javaslatok értelmében a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények nem évülnek el, az elkövetők nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt, és pedofil-adatbázisba kerülnek azok is, akik külföldön követik el a bűncselekményt. Emellett két év börtönbüntetést is kaphat az a gyermekkel foglalkozó szakember, aki nem jelzi, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

A kormánypártok továbbá szigorítanák az internetes pornográf tartalmak elérhetőségét a gyermekek védelme érdekében, lehetővé téve az érzékeny tartalmak egyszerűbb jelentését és eltávolítását.