A Kis-Svábhegyi munkagödör veszélyezteti a környékbeli villákat

A Kis-Svábhegy egyik 110 éves, műemlék jellegű épülete eltűnt, és a helyén kialakított, biztosítás nélküli 13 méter mély munkagödör veszélyt jelent a szomszédos házakra és lakóikra. A gödör miatt már repedések jelentek meg egyik házon, és fennáll a veszélye annak, hogy a szomszédos műemlék házak elkezdenek csúszni a gödör felé, ami tragédiához vezethet, ha nem történik meg a helyreállítás.

A területen egykor szőlőskertek voltak, amelyeket a filoxéra járvány pusztított el. Az üresen maradt telkeken 1911-ben kezdődött az építkezés, és így jött létre az Árkay telep, ahol egyedi műemlék épületeket emeltek. A Tóth Lőrinc utca 3. szám alatti épület azonban a 2000-es évekre leromlott állapotba került, és a tulajdonos adósságai miatt elárverezték.

Az új tulajdonos először a homlokzatig bontotta az épületet, majd a teljes elbontás után egy 13 méter mély gödröt ásatott ki, amely veszélyezteti a szomszédos házakat. A gödör széle mindössze pár centire van a szomszéd telkektől, és a lakók attól tartanak, hogy házaik becsúsznak a gödörbe.

A helyi lakók és a felkért statikusok szerint a gödör rossz technikával készült, és a tervezett mélygarázs falainak megerősítése nélkül. A Kormányhivatal határozatot hozott, amely 15 napot adott a tulajdonosnak a vészhelyzet elhárítására, de a határidő lejártával sem történt semmi. A lakók félnek, hogy tragédia történik, ha nem történik meg a határozatban előírt munkák elvégzése.

A Blikk információi szerint a telekre csak kisebb térrel emelhető új épület, és a tulajdonos hasonlóan szeretné visszaépíteni a házat. Elismerte, hogy a mélygarázs építésénél technológiai hibák történtek, és bírságot is fizetett, de nem tudta megmondani, mikor végzi el a kötelező munkákat. A tulajdonos nem reagált a megkeresésekre, és a gödör továbbra is ott van, a szomszéd házak falai mozognak, és a repedések száma nő.

A Dessewffy-nemzetség egyik tagja, Dessewffy Alice szerint a telekkel történtek minden képzeletüket felülmúlták. A család leghíresebb tagja, Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú volt, aki a forradalom idején tért haza, és több csatában vett részt, majd az aradi várbörtönben halt meg.