Egy lett kalandor nyolcéves világkörüli útja

Karlis Bardelis, a lett kalandor és egykori hulladékgazdálkodási projektmenedzser, nyolc év alatt, saját izomerejével körbeutazta a Földet. Evezve és kerékpározva összesen 58 ezer kilométert tett meg, hogy teljesítse szabadságvágyát.

Karlis Bardelis élete egy pontján úgy döntött, hogy feladja addigi életét, és a szabadság és kalandok útjára lép. A 39 éves férfi 2016-ban indult útnak Namíbiából, és 2898 nap alatt 46 ezer kilométert evezett, valamint közel 12 ezer kilométert kerékpározott, hogy megkerülje a bolygónkat.

A kalandvágyó lett korábban is hírnevet szerzett magának extrém teljesítményeivel. 60 nap alatt 6200 kilométert korcsolyázott és görkorcsolyázott Norvégiától Gibraltárig, majd egy téli olimpiára is eljutott kerékpárral.

28 éves korában döntött úgy, hogy a hegyekbe tett kirándulások már nem elégítik ki vágyait, ezért felmondott, és elindult, hogy valóra váltsa álmait. Első nagyobb útja során egy 8000 kilométeres evezős kihívást teljesített az Atlanti-óceánon át, partnerével együtt.

Egy tandemkerékpáron, akkori barátnőjével együtt 5400 kilométert tettek meg 102 nap alatt, majd egyedül evezett át a Csendes-óceánon, ahol naponta akár tizenhárom órát is evezett, és szigeteken keresett menedéket a viharok elől.

A koronavírus-járvány miatt Malajziában kellett több mint egy évet eltöltenie, mielőtt folytathatta volna útját. Ezt követően a francia-amerikai kalandor, Dimitri Kieffer társaságában evezett a Maldív-szigetekig, majd egyedül folytatta útját Tanzánia felé.

Az Ázsiától Afrikáig tartó útja során számos akadályba ütközött, többek között eltört a kormánya, elveszítette felszerelésének egy részét, és egy repülő hal megsebesítette. Végül nem a tervezett helyre, hanem Szomáliába érkezett, ahol a helyi halászok és a hadsereg segítségével tudott továbbhaladni, bár csónakjáért váltságdíjat kellett fizetnie.

Másfél évvel később folytatta útját, és egy barátjával négy nap alatt érte el Kenyát. Ezt követően egy 5000 kilométeres kerékpártúrát tett meg Afrikában, visszatérve oda, ahonnan indult.

Bardelis útja során egyetlen dolgot sajnál: hogy édesapja halála idején az Indiai-óceán közepén evezett, és így nem tudott elbúcsúzni tőle. Az út végén azt mondta, hogy a szabadság iránti vágya továbbra is erős, és boldog, hogy követni tudta azt.

Az út során Bardelis többek között Namíbiában is járt, ahol jelenleg súlyos gabonahiány fenyegeti a lakosságot. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az El Nino időjárási jelenség okozta szárazság miatt a kukorica terméshozama alacsony lehet, ami tovább növeli az élelmiszerbizonytalanságot és az élelmiszerárakat. A helyzet már 16 millió embert érintett az év első három hónapjában, és további súlyosbodás várható. A dél-afrikai régióban a kukorica az emberek kalóriaszükségletének 20 százalékát fedezi, és a gabonaexportőr országok, mint például a Dél-afrikai Köztársaság vagy Zambia, nem tudnak lépést tartani a szükségletekkel, így gabonahiány léphet fel több országban is.