Európa gyors melegedése és a következmények Magyarországon

Európa több mint kétszer gyorsabban melegszik, mint a többi kontinens, ami komoly változásokat hozhat Magyarországra is, beleértve az aszályokat, az élelmiszerárak emelkedését és a migrációs nyomást.

A Meteorológiai Világszervezet és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus közös jelentése szerint Európa volt a legnagyobb hőhullámok és áradások színtere. Közép-Európa, így Magyarország is, rekordmeleg évet élt meg, és ha ez a tendencia folytatódik, növekedni fog az aszályok és özönvizek száma, valamint a hőhullámok miatti halálozások is emelkedhetnek. A klímaváltozás inflációt és élelmiszerbiztonsági problémákat is okozhat, mivel a terméshozamok kiszámíthatatlanná válnak. Emellett a déli területekről tömegek indulhatnak meg a lakhatatlanná váló hőség miatt.

A múltbeli vízgazdálkodási hibák, mint a mocsarak lecsapolása, a folyók szabályozása és a mezőgazdasági talaj kizsigerelése, súlyosbítják a helyzetet, mivel a talaj egyre kevésbé képes megtartani a csapadékot. Az erdők kivágása és a települések aszfaltozása is hozzájárul az aszályok fokozódásához.

A Balatonnál nyaralók számára sem ígérkezik jó hír, mivel a megnövekedett hőség miatt egyre kevésbé lesz elviselhető a parton tartózkodás, a vízminőség romlása és az algák elszaporodása pedig tovább rontja a helyzetet. A Balaton-part túlfejlesztése, a sok beton csak fokozza a felmelegedést.

A városokban a hőszigetek jelensége miatt mindig is melegebb volt nyáron, de a helyzet javítható lenne a megfelelő szigeteléssel, világos tetőfelületekkel és a növényzet telepítésével. Azonban extrém hőhullámok idején ezek a megoldások is kevésnek bizonyulhatnak.

Végül, a Golf-áramlat leállása, amely enyhe légtömegeket szállít Európába, komoly változásokat hozhat. Vannak jelek, hogy az áramlat összeomlása már megkezdődött, ami hosszú távon csökkentheti az átlaghőmérsékletet Észak-Európában és a kontinens belső részein, de a globális felmelegedésre ez nem jelent megoldást.