Újabb rossz hír a tavaszt váróknak: esős idő és viharos széllökések

Szerdán az egész országban borús időre kell számítani, több helyen esővel és záporral, helyenként zivatarokkal kiegészülve. A Dunántúlon, Budapest környékén és északon 7 és 13, míg az Alföldön 12 és 19 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani.

A szerdai időjárás nem kedvez azoknak, akik már a tavaszi jó időt várják. Az ország nagy részén borult ég és csapadék jósolható, a nyugatias szél pedig viharos széllökéseket okozhat, különösen a zivatarok környezetében. Az Alföldön zivatarok is várhatók, melyeket a HungaroMet elsőfokú, citromsárga riasztása is előre jelez Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Az eső miatt több más vármegyére is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést, így Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben is jelentős csapadékra kell készülni. A Dunántúl északi és nyugati részein, valamint az Északi-Középhegységben a csapadékmennyiség elérheti, sőt meghaladhatja a 20-25 millimétert, a nyugati határ mentén akár 30 milliméter eső is eshet.

Az időjárás nemcsak a szabadban tartózkodást nehezíti meg, hanem az egészségi állapotot is befolyásolhatja. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a kettős fronthatás miatt fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás és fáradékonyság léphet fel. A gyulladásos és kopásos jellegű panaszok is felerősödhetnek, növelve ezzel a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek ajánlott a nehéz fizikai megterhelés elkerülése, mivel a szél ingerlékenységet és nyugtalanságot is okozhat.