Durva Facebook-bejegyzés az olimpiai megnyitóról

Vincze Minya István, az Erdélyi Református Egyházkerület kalotaszegi esperese hevesen reagált a párizsi olimpiai megnyitóra egy Facebook-posztban, amelyben brutális kínzásokkal fenyegette az LMBTQ-közösség tagjait.

A Transtelex számolt be arról, hogy Vincze Minya István július 27-én egy meglehetősen durva bejegyzést tett közzé, amelyben az olimpiai megnyitó szereplőit és más, színes öltözetű embereket fenyegetett meg. A lelkész a következőket írta: "Valamennyit élve kiherélni ha még megvannak a tö…k, a lyukaikba égő parazsat tenni, majd élve megnyúzni és végül felnégyelni."

A portál felkereste az esperest, aki elmondta, hogy sokkolta az olimpia megnyitója, és úgy véli, hogy az istengyalázás történt, amit az LMBTQ-közösség támogat. "Ők vannak a háttérben. Ez ma már egy általános tendencia, és az a bűnös, aki nem támogatja őket, aki nem ért egyet velük" – nyilatkozta Vincze Minya. Később hozzátette, hogy a posztot első felindulásában írta, és elismerte, hogy "lehet, hogy túl erős volt", de megerősítette, hogy első kijelentésére vonatkozik ez, és meggyőződése szerint az istengyalázás mögött az LMBTQ-közösség szándékossága áll.

A lelkész Facebook-oldalán számos bejegyzést korlátozott a Meta, hamis információkra hivatkozva. Vincze rengeteg tartalmat osztott meg az idei olimpiával kapcsolatban, többek között a keresztény szimbólumok üldözéséről, a piszkos Szajnáról és a Hámori Lucát a negyeddöntőben legyőző algériai bokszolóról, Imane Helifről szóló posztokat. Egy hamis Mel Gibson interjút is közzétett, amelyben a színész az olimpiáról mondta el a véleményét, azonban az interjúban elhangzottak nem igazak, Gibson hasonló kijelentését nem lehet fellelni ellenőrzött forrásokban.

Az esperes már korábban is közzétett egy felháborodott bejegyzést, amiben azt írta: „A pohár betelt. Öltözzétek fel az Isten fegyverzetét és írtsátok, vágjátok és küldjétek a pokol tüzébe az ördögnek ezt az elfajult nemzetségét.” Mindkét bejegyzés szövege válogatott kínzásokat és gyötrelmeket említ, erőszakos és gyűlöletkeltő retorikát alkalmaz. Vincze Minya István emellett számos az olimpiához kapcsolódó álhírt is megosztott és népszerűsített a Facebook-oldalán, és ezek a bejegyzései nemcsak a több mint kétezer ismerőse és követője számára voltak elérhetők, hanem bárkinek, akinek feldobta az algoritmus.

A párizsi megnyitón kívül a Facebook-oldalán visszatérő téma a keresztény szimbólumok üldözése az olimpián, a szemetes Szajna, amiben fuldokolnak a sportolók, de ott fuldokol a francia elnök, Emmanuel Macron is. Az Imane Helif körüli vitáról is rengeteget posztolt, pontosabban arról, hogy az algériai ökölvívó valójában férfi.

A párizsi olimpia megnyitó ünnepségének ókori görög ihletésű életképét Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is provokációnak minősítette, hangsúlyozva, hogy a nyugati liberális világ semmit sem tart szentnek. Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke szerint a jelenet a liberális trendek jellemző példája, amiket a keresztényellenes lobbi szándékosan használ fel. Tamás József csíkszeredai római katolikus emeritus segédpüspök pedig a kereszténység elleni bántások növekedését hangsúlyozta, és a megbocsátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Annak, hogy az esperes első felindulásában fogalmazta meg a szöveget, ellentmond, hogy július 27-e folyamán legalább tízszer posztolt a Facebook-oldalára, nagyrészt az olimpiai megnyitóval kapcsolatos tartalmakat, és egyikben már korábban felvetette, hogy mi volna a megoldás: „írtsátok és vágjátok”.

A 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepségének egyik jelenete világszerte felháborodást váltott ki katolikusok, keresztény csoportok és konzervatív politikusok körében, mert úgy vélték, a jelenet az Utolsó vacsora képi ábrázolását gúnyolja ki. Végül a szervezők bocsánatot kértek, és közölték, a jelenet „az emberek közötti erőszak abszurditására” való figyelemfelhívást célozta. Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő, író arról posztolt, nem érti, miért sértődtek meg annyian azon, hogy érzésük szerint az olimpia megnyitója az Utolsó vacsora „paródiája” volt. A Vatikánnak egy héttel az olimpiai megnyitó után jutott eszébe, hogy sértőnek titulálja az ominózus jelenetet.