Mártha Imre sérelemdíjat és adatvédelmi bírságot kapott a Mediaworkstől

Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ötmillió forint sérelemdíjat és egymillió forint adatvédelmi bírságot kapott a Mediaworks médiacégtől. A bíróság és a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) döntései alapján a cég kiadványai, az Origo, a Metropol és a Ripost valótlan állításokat közöltek róla és megsértették személyes adatait.

A Mediaworks, mely a kormánypárti KESMA része, valótlanul állította, hogy Mártha Imre ellen három, illetve négy ügyben is büntetőeljárás folyik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, és hogy munkaidőben úszómedencés posztokat tett közzé a közösségi oldalán. A valóságban Mártha Imre ellen egyetlen büntetőeljárás sem indult.

Az Origo és a Metropol által közzétett cikkekben szereplő képekre utólag kerültek fel a "Home office" feliratok, amelyeket a cikkek valósnak állítottak be. A Mediaworks a tévedéseket követően helyreigazítást adott ki, és bocsánatot kért Mártha Imrétől.

Mártha Imre a Facebook-oldalán osztotta meg az ötmillió forintos sérelemdíj átutalásáról készült képernyőfotót, "Tónikám, köszönöm!" felirattal, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökre utalva. A vezérigazgató a posztban arra is kérte a Mediaworksöt, hogy az ítéletnek megfelelően távolítsák el az internetről a rágalmazó cikkeket, amelyek azonban továbbra is elérhetőek.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója az elmúlt években több sajtópert is nyert a Metropol és az Origo ellen, melyekben a lapok manipulált fotókkal és alaptalan állításokkal támadták. Mártha Imre a rágalmazási perek mellett személyes adattal való visszaélés miatt is feljelentést tett.

A NAIH részben igazat adott Mártha Imrének a személyes adattal való visszaélés miatt indított eljárásban. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos határozata alapján a Mediaworksre egymillió forintos bírságot szabtak ki, és elrendelték az érintett cikkek végleges törlését. A Mediaworks több kiadványa, így az Origo, a Metropol és a Ripost is olyan cikkeket közölt korábban, amikben Mártha Imre életmódját támadták, például egy gyémántgyűrűről, a karórájáról és a zongorájáról hoztak nyilvánosságra adatokat, valamint egy floridai telek adásvételi szerződéséről és egy alsóörsi ingatlan nem hivatalos tulajdoni lapjának közléséről írtak.

A BKM Zrt. vezérigazgatója összesen 18 cikk miatt kérte az adatvédelmi biztos állásfoglalását, ezek közül a NAIH hét cikk és egy videó törlését rendelte el, a többire vonatkozó kérelmet elutasította. A határozat alapján a lapokat kiadó Mediaworksnek 30 napja van a bírság kifizetésére és a cikkek eltávolítására.

Mártha Imre összesen hat sajtópert nyert eddig a Metropol és az Origo ellen, melyekben a kormánymédia visszatérően támadta őt manipulált fotók és légből kapott állításokkal.