Ellehetetlenítik a dunai személyhajózást Budapesten

A Személyhajósok Szövetsége szerint a Fővárosi Közgyűlés döntése, melyben megszavazták a Duna-parti építési Szabályzat módosítását, ellehetetleníti a dunai személyhajózást Budapesten, károsítva ezzel a nemzetgazdaságot és veszélyeztetve több tízezer ember megélhetését.

A Személyhajósok Szövetsége közleményben reagált a Fővárosi Önkormányzat szerdai döntésére, amely szerintük súlyos következményekkel járhat. A szervezet szerint a döntés nem veszi figyelembe a szakmai érveket és a józan eszt, és nem csak Budapest, hanem az egész ország számára érzékelhető károkat okozhat.

A közgyűlésen a képviselők tartózkodása is mutatja, hogy a módosított Duna-parti Építési Szabályzat (Dész) nem nyújt megoldásokat a fennálló problémákra, sőt továbbiakat teremthet. A Személyhajósok Szövetsége szerint a szabályzat elfogadása ellehetetleníti a dunai személyhajózást a fővárosban.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, Karácsony Gergely ismételt szavazáselrendelése után, Niedermüller Péter és Élő Norbert DK-s képviselők igen szavazatával fogadták el a szabályzat módosítását.

A Személyhajósok Szövetsége korábban demonstrációt is szervezett a Duna budapesti szakaszán, amelyen huszonhét hajó vett részt, és több mint négyezer utas volt jelen. A szövetség szerint a belvárosi kikötőbezárások után nem, vagy csak százmilliós beruházásokkal lehetne új kikötőket létesíteni.

A szerdai döntés következményeként a szervezet szerint nő a közlekedésbiztonsági kockázat, a légszennyezés és a zajterhelés mértéke is a Dunán. Emellett a főváros és a magyar nemzetgazdaság súlyos turisztikai bevételektől esik el, és több tízezer ember megélhetése kerül veszélybe.

A Személyhajósok Szövetsége hangsúlyozza, hogy a módosításra igennel szavazó Fővárosi Közgyűlés tagjai, és maga Karácsony Gergely felelősséggel tartoznak a döntés következményeiért.