Kenguru költözik az erszényből a Fővárosi Állatkertben

A Fővárosi Állatkertben egy Benett-kenguru kölyök lassan kinövi az anyja erszényét, és bár még visszatér oda, egyre kevésbé fér el benne. A kenguruk újszülöttjei rendkívül fejletlen állapotban születnek, és az első hónapokban az anya erszényében fejlődnek tovább, ahol az emlőkhöz kapaszkodva táplálkoznak.

A kenguruk szaporodása és nevelkedése különleges, hiszen a vemhesség mindössze egy hónapig tart, és a kölykök embriószerű állapotban jönnek világra. Ekkor még csak akkorák, mint egy kocsonyás babszem, vakok és csupaszok, de már képesek az orrukon keresztül levegőt venni és anyatejet inni.

A kölykök a mellső végtagjaik karmait használva kapaszkodnak fel az erszénybe, ahol hónapokig egy emlőre csatlakozva maradnak. Az anya kenguru az erszényt izmok segítségével képes zárni és nyitni, hasonlóan a régi pénztartó bőrzacskókhoz.

A Benett-kenguruk, más néven vörösnyakú kenguruk, középnagy termetű állatok, melyek Kelet- és Délkelet-Ausztráliában, Tasmania szigetén és néhány környező kisebb szigeten őshonosak. Mivel természetes élőhelyükön előfordulhat hó is, a hazai klímához könnyen alkalmazkodnak, így télen nem igényelnek fűtött helyet, csak fedett, szélvédett menedéket.