Az MNB figyelmeztetése: csalók vadásznak a megtakarításokra

Az MNB arra figyelmeztet, hogy csalók az ő nevüket és logójukat felhasználva próbálják megtéveszteni a magánszemélyeket, és egy hamis víruskezelő program letöltésére buzdítanak, ami által hozzáférhetnek a banki adatokhoz és a megtakarításokhoz.

Újabb csalási kísérlet került napvilágra, ahol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják fel a kiberbűnözők, hogy hitelesnek tűnjenek. Egy e-mail-es csalásban arra próbálják rávenni a magánszemélyeket, hogy töltsenek le egy állítólagos „MNB által támogatott” víruskezelő programot. Azonban a jegybank egyértelműen kijelentette, hogy semmilyen víruskezelő programot nem készít és nem is támogat.

Az említett csalárd e-mailek PDF-csatolmányban hirdetik a víruskezelő programot, amelynek segítségével állítólag megvédhetők a számítógépek és mobiltelefonok, valamint a banki ügyfelek vagyona. A csalók a nagyobb hitelesség kedvéért nemcsak a MNB nevét és logóját, hanem a magyar címert is felhasználják, és egy linket is mellékelnek, amelyre kattintva a felhasználóknak meg kell adniuk személyes és banki adataikat. A letöltött programba írt adatokkal a bűnözők könnyedén átvehetik az irányítást a számlák felett.

A Magyar Nemzeti Bank hangsúlyozza, hogy sosem levelez közvetlenül ügyfelekkel vírusírtó vagy bármilyen üzleti megoldás ajánlásával, és arra sem ad megbízást, hogy bárki nevében ilyen tevékenységet végezzen vagy azt hirdesse.

Az MNB arra kéri a banki ügyfeleket, hogy legyenek körültekintőek, ne telepítsenek emailben érkező kérésekre semmilyen szoftvert, és csak ellenőrzött applikációkat töltsenek le eszközeikre. Amennyiben valaki mégis beleesett a csapdába és telepítette a csalók által küldött programot, az MNB azt javasolja, hogy haladéktalanul értesítsék a számlavezető bankot és a nyomozó hatóságokat, hogy megkísérelhessék a károk enyhítését.