Az Artportal bezárása és a netről való eltűnése

Az Artportal, a kortárs művészeti hír- és adatbázist szolgáltató weboldal, megszűnt, és már nem érhető el az interneten.

Az Artportal szerkesztői a Facebookon jelentették be, hogy a portált az elmúlt években működtető és tartalommal töltő csapat befejezte tevékenységét. Hálájukat fejezték ki az olvasóknak és szerzőknek, remélve, hogy a kapcsolat a jövőben sem szakad meg.

A weboldal további sorsáról annak tulajdonosai döntenek, jelenleg azonban már nem érhető el a világhálón. Sokan fejezték ki aggodalmukat a világhálóról lekerült archívum miatt, és arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy ez csak átmeneti állapot-e, vagy az oldal értékes archívuma örökre eltűnt az internetről.

Az Artportal 2003 decemberében indult az Enciklopédia Kiadó kezdeményezésére, F. Almási Éva alapításával és főszerkesztésével. A portál a Kortárs Magyar Művészeti Lexikon 8000 szócikkből álló adatbázisára épült, amelyet további, a lexikonban nem szereplő művészeket bemutató adatok egészítettek ki. A Wikipedia szerint a lexikon kiadója és felelős szerkesztője F. Almási Éva, főszerkesztője Fitz Péter volt. Ezt a lexikont egészítette ki egy közel 4000 új szócikkel bővített adatbázis, melyet 2003–2012 között F. Almási Éva szerkesztett.

2012-ben az Artportal új tulajdonoshoz, Kiss Ferenchez került, és az Artportal Hungary Kft. lett a kiadója. F. Almási Éva 2010-ig volt a főszerkesztő, utána Rieder Gábor (2010-2013), majd Nagy Gergely (2013-tól) vette át a stafétabotot. A hazai művészeti élet hírei, interjúk, programajánlók voltak olvashatók a portálon.

Az Artportal Hungary Kft. társtulajdonosa és volt ügyvezetője, Kaszás Miklós szerint a jelenlegi helyzet egy még folyamatban lévő örökösödési procedúra miatt állt elő. Kiss Ferenc, aki a többségi tulajdonos volt, 2020 szeptemberében hunyt el. Ő mindig is missziójának tekintette, hogy támogassa a művészeteket, ezért is fektetett jelentős összegeket és munkát az Artportalba. Halála után elkezdődött az örökösödési procedúra, amely jelenleg is zajlik, ennek lezárultával rendelkezhet az örökös az Artportal sorsáról.