Biden küldi, Zelenszkij köszöni a fegyvereket

Felgyorsultak az események az Ukrajna támogatását szolgáló amerikai fegyversegély ügyében: napokon belül elindulhat az első szállítmány.

Az amerikai támogatás folytatásában az utolsó akadály is elhárult, miután a Képviselőház után a Szenátus is jóváhagyta a több mint 60 milliárd dolláros segélycsomagot. A Donald Trump vezette republikánusok ellenállása miatt hónapokig blokkolt segélycsomagot végül 79 szenátor támogatta a 100 közül.

Joe Biden elnök a szavazás után bejelentette, hogy aláírja a törvényt, és világossá tette, hogy az első fegyverszállítmányokat már a héten elindítják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a támogatásért, amelyet létfontosságúnak nevezett az Oroszország elleni védekezésben.

Volodimir Zelenszkij elnök szavai szerint a szavazás megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is a szabad világ vezetője. Az Egyesült Államok Ukrajna első számú támogatójaként az orosz támadás 2022 februári megindítása óta több mint 44 milliárd dollár értékben segítette fegyverekkel a védekezést.

A republikánusok azonban a novemberi elnökválasztással és az ukrajnai háború elhúzódásával egyre inkább megkérdőjelezik a Biden-adminisztráció irányvonalát. Hosszú ideig tartott meggyőzni őket az egyre súlyosabb hadianyag-hiánnyal küszködő ukrán hadsereg támogatásának folytatásáról.