Kína Tajvan megszállására készülhet 2027-re

John Aquilino amerikai admirális szerint Kína 2027-re készülhet fel Tajvan megszállására, és ezt a készülődést nem befolyásolják a gazdasági nehézségek. A Nikkei Asia által idézett katonai parancsnok kiemelte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította fel a haderőt, hogy álljanak készen a feladat végrehajtására. Aquilino szerint Peking a gyengélkedő gazdasági mutatók ellenére is jelentős összegeket fordít védelmi képességeinek növelésére.

Az admirális hozzátette, hogy a keleti nagyhatalom ambiciózus céljai vannak, és ezeket még az esetleges pénzügyi nehézségek ellenére is meg akarják valósítani. Kiemelte, hogy a térségben Japán helyes döntést hozott, amikor szorosabb védelmi és gazdasági együttműködésbe kezdett az Egyesült Államokkal.

Aquilino bírálta Kínát azért, mert állítása szerint hozzájárulnak az orosz hadiipar fenntartásához a kereskedelem révén, és nem fogadja el Peking magyarázatát, miszerint a kínai vállalatoknak nincs tudomásuk arról, hogy kettős felhasználású eszközeik hova kerülnek. Az admirális felhívta a figyelmet a kínai vállalatok közötti szoros összefonódásokra, amelyek miatt valószínűtlen, hogy ne lennének tisztában azzal, hogy a kritikus fontosságú chipek és félvezetők pontosan hova kerülnek.