A kormány előresietett a múzeumok összevonásával

A kormányhatározat már létrehozta a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központot, annak ellenére, hogy az Országgyűlés csak a jövő héten szavaz a törvényjavaslatról.

A kormányhatározat értelmében a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven fog tovább működni, bekebelezve több más kulturális intézményt, köztük az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat.

Ezen intézmények a Központ tagintézményeként fognak tovább működni, megőrizve elnevezésüket és kiemelve ezt az új minőségüket. Csák János miniszter feladata lesz az ehhez szükséges jogszabály-módosítások, szervezeti és munkáltatói intézkedések, valamint a költségvetési előirányzatok átcsoportosításának előkészítése az intézmények vezetőivel együtt.

A kormányhatározat meglepő módon előzte meg a törvényjavaslat parlamenti szavazását, amelynek általános vitája már lezajlott, de a döntő szavazás csak a következő héten várható. A törvényalkotási bizottság csütörtöki napirendjén is szerepel a témával kapcsolatos törvényjavaslat.

A Magyar Nemzeti Múzeum neve is megváltozik, és a kormányhatározat szerint a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik tovább. A kormány elrendelte a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvény Kulturális és Innovációs Minisztériumról szóló fejezetének „Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ" címmel történő kiegészítését, és a pénzügyminisztert felhívta, hogy a Magyar Államkincstár útján intézkedjen az előirányzatok átvezetéséről.

Mindez azt is jelenti, hogy a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amit Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter jelentett be, nem valósul meg. Ennek vezetője lett volna Demeter Szilárd, aki ezek szerint most marad a helyén a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként, és ez alá, pontosabban a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ alá kerül az öt felsorolt közgyűjtemény.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és az integráció ötletgazdája szerint a Közgyűjteményi Központ elnöki kabinetként fog működni, és a tagintézmények, így a Magyar Nemzeti Múzeum is, megőrzik önállóságukat. A központ elnöke és a múzeum főigazgatója külön személy lesz, és Demeter Szilárd reméli, hogy nem ő marad a MNM főigazgatója. Az új főigazgató személyét a kulturális és innovációs miniszter dönti el a közgyűjteményi központ elnökének egyetértésével, aki várhatóan Demeter Szilárd lesz. Az MNM új főigazgatójának esélyese Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese.

A közgyűjteményi központ létjogosultságát Demeter Szilárd azzal indokolta, hogy a múzeumok és könyvtárak a nemzeti kulturális identitás őrhelyei, és az intézmények koordinált együttműködése többet fog eredményezni, mint az intézmények matematikai összege.