Új korszakot nyit a tévézésben a Samsung

Szerda délelőtt a Samsung egy exkluzív budapesti sajtóeseményen bemutatta 2024-es tévékínálatát, ezzel kezdetét véve az AI tévék korszakának. A Neo QLED 8K a vállalat legújabb tévécsaládjának csúcsmodellje, amely egy továbbfejlesztett NQ8 AI Gen3 processzorral érkezik, így jelentős előrelépést téve az AI-alapú tévétechnológiában. Az új processzor kétszer gyorsabb neurális feldolgozó egységgel (NPU) rendelkezik, és a neurális hálózatok száma nyolcszorosára nőtt, ezáltal a képernyőn a bemeneti forrástól függetlenül tűpontos részletességgel jeleníthetők meg a tartalmak.

Az AI nem csak a képminőséget, hanem a hangzást is javítja. Az „Active Voice Amplifier Pro” funkcióval az emberi beszédet kiemeli a háttérzajból, így minden szó tisztán hallhatóvá válik. A Neo QLED 8K termékcsalád 65, 75 és 85 hüvelykes méretben lesz elérhető, két különböző modellben, a QN800D és a QN900D formájában. A közép-felső kategóriás Neo QLED 4K modellek is frissültek, így a QN95D, QN90D, QN85D modellek 43 és 85 hüvelyk közötti méretekben lesznek kaphatók.

A Samsung microLED tévéi is bemutatkoztak, amelyekkel a vállalat új sztenderdet kíván megnyitni a televíziózás világában. A microLED technológia mikroszkopikus LED-ekből álló tömbökből alkotja a képpontokat, és számos előnnyel rendelkezik az LCD-hez képest, mint például a jobb kontraszt, a gyorsabb válaszidő és a nagyobb energiahatékonyság. A technológia hátránya, hogy a gyártás egyelőre még rendkívül nehézkes, de a jövőben várhatóan a microLED fogja jelenteni a trendet.

A készülékek már előrendelhetők, és a Samsung különböző ajándékokat ad a tévék mellé az előrendelési időszakban. A 2024-es Neo QLED 8K és 4K TV mellé hangprojektor, a S95D OLED TV mellé The Freestyle, a The Frame TV mellé Music Frame, és a Music Frame mellé Galaxy Buds FE jár ajándékba. A készülékek árazása azonban magas, a 4K-s Neo QLED tévék 450 ezer és 1,6 millió forint közötti áron, míg a 8K-s variánsok 1 millió és 2,7 millió forint közötti áron érhetők el.