Igazi ipari hulladék lett a Netflix új sci-fi filmje

Van még ember a Földön, aki Zack Snydert kompetens filmkészítőnek tartja? Kötve hiszem, főleg azután, hogy a Netflix április 19-én bemutatta a Rebel Moon – 2. rész: A sebejtő című új sci-fijét, amelyből nemhogy a következő Birodalom visszavág nem lett, de bravúros módon még képes volt alulmúlni az első részt, A tűz gyermekét is.

A Rebel Moon koncepciójával a rendező ugyebár körbejárta a legnagyobb stúdiókat, próbálta eladni Star Wars-filmként a Disney-nek, a Warner Bros torkán filmként és videójátékként is igyekezett lenyomni ezt a sci-fi univerzumot, mire eljutott a végtelen pénzzel rendelkező Netflixig, akik aztán bólintottak és ráhagyták az alkotóra, hogy csináljon, amit akar. A tavalyi év végén megjelent bevezető rész egy pofátlan Star Wars-koppintás lett, papírmasé karakterekkel és gyenge főgonosszal.

A Rebel Moon 2 sztorija ott veszi fel a fonalat, hogy Kora (Sofia Boutella) legyőzte az űrnáci Noble admirálist (Ed Skrein), de a hír szerint Noble él és közeleg a bosszúja. A film azonban nem sikerült jól, a feszültség építése helyett felesleges jelenetsorokat kapunk, és a slow-motion használatával is túlzásokba esik a rendező.

A karakterek által elmesélt korábbi élmények és a dráma hiánya miatt a főszereplők nem válnak kedvelhetővé, és a film végén sem érdekel senkinek a sorsuk. A Rebel Moon 2-ben hiányzik az a varázslat, ami a George Lucas által vezetett Star Wars-filmekben megvolt. A filmkészítők elfelejtik kifejteni a karakterek közötti kapcsolatokat, és hiába van egy jó színésznő a főszerepben, ha nem írnak neki épkézláb karaktert.

A Rebel Moon 2-ben a gabona fontosságát próbálják hangsúlyozni, de ez nem hozza meg a kívánt hatást, és a film mindenféle tét nélkül vérzik el. A film végül egy antifilmnek bizonyul, amelyet a Netflix is szívesebben tagadna le. A film humor hiányával és tipikus Zack Snyder-féle komolykodó sci-fivel zárul.

A Rebel Moon – 2. rész: A sebejtő szinkronnal és magyar felirattal nézhető meg a Netflixen.