A Microsoft új, könnyűsúlyú mesterséges intelligenciája

A Microsoft bejelentette a Phi-3 Mini modellt, amely a nagyobb mesterséges intelligencia modellekhez hasonló képességeket kínál, de jelentősen alacsonyabb költségekkel és olyan méretben, hogy akár okostelefonokon is futtatható.

A Microsoft új mesterséges intelligenciája, a Phi-3 Mini, 3,8 milliárd paraméterrel rendelkezik, és képes megközelíteni az iparág vezető modelljeinek, mint például az OpenAI GPT-3.5 modelljének képességeit. A különbség azonban abban rejlik, hogy a Phi-3 Mini jelentősen alacsonyabb költségek mellett működik, és olyan rugalmas, hogy alapvető hardvereken vagy akár okostelefonokon is képes futni.

A modell képzési adatainak nagy része egy olyan "tantervből" származik, amelyet a Microsoft tervezett, és amely a gyerekek esti mesékből való tanulásának módját követi. Az egyszerű szavak és alapvető mondatszerkezetek segítségével a modell képes nagyobb témákat feldolgozni.

Eric Boyd, a Microsoft Azure AI Platform alelnöke a The Verge-nek nyilatkozva elmondta, hogy mivel nem állt rendelkezésre elegendő gyerekkönyv, ezért egy több mint 3000 szóból álló listát használtak fel, és egy LLM-et kértek meg arra, hogy "gyerekkönyveket" készítsen a Phi tanításához.

A kisebb AI-modellek nem valószínű, hogy teljes mértékben helyettesíteni fogják a nagyobb LLM-eket, de az okostelefonokon való futtatásukra irányuló növekvő igény miatt biztosan lesz szerepük a jövőben.

: (Laptop Mag)