Sberbank rekordösszegű osztalékot fizet

Oroszország legnagyobb hitelezője, az állami tulajdonú Sberbank rekordösszegű, 750 milliárd rubel (azaz mintegy 8,04 milliárd dollár) éves osztalékot fog fizetni 2023-as eredményei alapján.

A Sberbank 2023-ban 1500 milliárd rubeles rekordnyereséget ért el, ami több mint ötszörös növekedés az előző évhez képest. Ez a jelentős növekedés annak köszönhető, hogy az orosz bankszektor kilábalt a pénzügyi szankciók hatásaiból. German Gref vezérigazgató elmondása szerint az igazgatóság részvényenként 33,3 rubel osztalékot javasolt, ami rekordnak számít a bank történetében és a tavalyi sikeres munka eredménye.

A Sberbank nemcsak Oroszország legnagyobb hitelezője, hanem piaci kapitalizációját tekintve az egyik legértékesebb vállalata is. Ennek következtében a részvényeinek teljesítménye jelentős hatással van a szélesebb tőzsdei mozgásokra. Gref hozzátette, hogy 2024 kihívásokkal teli év lesz, de optimista a Sberbank nyereségét illetően és úgy véli, hogy minden becslés szerint a bank idén magasabb nettó nyereséget fog elérni, mint tavaly.