Milánói éjszakai étkezési tilalom tervezete

Milánó városvezetése tervezi, hogy betiltja az éjszakai elviteles ételkiadást, beleértve a pizzát és a fagylaltot is, valamint a kültéri italárusítást 12 kerületben, a zajos csoportok által okozott éjszakai nyugtalanság csökkentése érdekében.

A Sky News és a Dívány beszámolója szerint a tilalom célja, hogy csökkentse az utcákon összezsúfolódó csoportok által okozott zajt, amely a helyi lakosokat ébren tartja. A törvényjavaslat, amennyiben elfogadják, május közepétől novemberig lenne érvényben. A tervezet szerint a tilalom hétköznapokon éjjel fél egykor, hétvégén és ünnepnapokon pedig fél kettőkor lépne életbe és reggel hatig tartana, és csak a közterületekre, valamint az éttermek, bárok és fagylaltozók kiülős részeire vonatkozna, míg beltéren továbbra is megengedett lenne az éjszakai étkezés.

Marco Granelli, a város polgármester-helyettese szerint a javaslat célja egyensúlyt teremteni a társasági élet és a szórakozás, valamint a lakosok békéje és nyugalma között.

A pizzafogyasztásra és az elviteles ételek éjszakai árusítására vonatkozó tilalom tizenkét milánói kerületben lenne érvényben, köztük a Brera és a Ticinese központi kerületekben, valamint Darsena, Lazzaretto, Corso Como, és a népszerű éjszakai szórakozóhelyek, Arco della Pace és Navigli környékén. A helyi lakosoknak május elejéig van lehetőségük véleményezni a törvényjavaslatot, fellebbezni és változtatásokat javasolni az új törvényjavaslathoz. Azonban nem biztos, hogy a tervezetből törvény lesz, mivel a város korábban, 2013-ban már próbálkozott hasonló intézkedésekkel, de a nagy nyilvános felháborodás miatt végül nem léptették életbe a korlátozásokat. A lakosok döntése döntő jelentőségű lesz a törvény sorsát illetően, amelyről május elejéig dönthetnek.