Lassan kifutnak az időből az Operaházban: közeleg egy fontos dátum

Eredményesen haladnak a tárgyalások a kollektív szerződés megkötéséről a Magyar Állami Operaház vezetői és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei között – tájékoztatta az Indexet az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke, Bárány Balázs.

A Magyar Állami Operaházban korábban kialakult munkavállalói elégedetlenség miatt sztrájk kezdődött, amely a kulturális közéletben is nagy port kavart. A dolgozók – a férfikartól a műszaki dolgozókig – elégedetlenségüknek adtak hangot, és sztrájkba léptek, amelynek következtében az előadások csonkán, vagy más művekkel, zongorakísérettel kerültek színre. A nézők tömegesen hagyták el az előadásokat, vagy visszaváltották a jegyeiket. Az előadások elején Ókovács Szilveszter főigazgató ismertette a helyzetet a közönséggel.

A sztrájkot az Operaház ígérete hatására felfüggesztették, mivel ígéretet tettek a követelések teljesítésére. Azóta az előadások ismét rendben mennek, de a háttérben továbbra is zajlanak a tárgyalások a kollektív szerződés megkötéséért.

Bárány Balázs szerint a munkáltatási gondok, amelyek a konfliktus egyik forrását jelentették, javarészt rendeződtek. Az Operaház az eddig megkötött megállapodásokat beveszi a kollektív szerződés tervezetébe, és úgy tűnik, minden probléma megoldható, csak részletesebb átbeszélést igényel.

A szakszervezeti elnök szerint az alapbérek automatikus növelésében azonban még nem közeledtek az álláspontok. A szakszervezet szeretné, ha az Opera vállalná, hogy az alapbéreket minden évben az infláció mértékével, és azon felül további legalább két százalékkal emeli meg.

Az Operaház vezetése és hozzáállása az elmúlt időszakban megváltozott, és már partnerként tárgyalnak a dolgozók képviselőivel. A felek úgy egyeztek meg, hogy addig tárgyalnak, amíg dűlőre nem jutnak.

„2024. április 30-ig szabtunk határidőt maguknak” – mondta Bárány Balázs, aki szerint a tárgyalások eredményességét az is elősegítette, hogy a társulat jelentős hányada beleállt a sztrájkba.

Az ODFSZ honlapjára felkerült az ajánlat, amelyet az Operaház a szakszervezetek részére ajánlott. Az ajánlat szerint az Opera további, a 2024. március 1-jei munkabérre átlagos 20 százalékos mértékű alapbéremelést hajt végre 2024. október 1-jei hatállyal, 2024. július 1-jére visszamenőleg. Az ajánlat csak akkor érvényes, ha az előadásokat rendben megtartják, és hatályát veszti, ha a felek 2024. április 30-ig nem kötnek kollektív szerződést, és a sztrájk folytatódik.

A kulturális intézmények biztonsága mindig is kiemelt figyelmet igényelt, amint azt a nemzetközi hírek is alátámasztják. A svájci Lausanne városában a Béjart Balett székházában történt betöréssorozat is ezt bizonyítja. A társulat, amelynek magyar tagja is van, a betörés ideje alatt Kínában tartózkodott, és az anyagi kár mértékét még nem tudni. A művészeti intézmények ilyen jellegű megtámadása nem számít mindennaposnak, de nem is egyedi eset. Korábban a Sydney-i Operaház és a Bécsi Állami Operaház is hasonló incidensek áldozatai voltak. Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy a kulturális intézményeknek nemcsak a művészeti tevékenységük, hanem a biztonságuk terén is kihívásokkal kell szembenézniük.