Komáromi akkugyári incidens: a rejtélyes megbetegedések oka

Húsvétvasárnap üzemzavar történt egy komáromi akkumulátorgyárban, ahol több dolgozó rosszul lett, fejfájásra panaszkodtak, és kórházi vizsgálatra kerültek. A katasztrófavédelem mérései ellenére veszélyes anyagot nem mutattak ki határérték feletti koncentrációban, ami felveti a kérdést: mi okozhatta a dolgozók rosszullétét?

A gyárban szúrós szag terjengt, és a dolgozókat az udvarra terelték, nyolcan kerültek kórházba. A helyszínen a rendőrség és a katasztrófavédelem is jelen volt, utóbbi mérései során hidrogén-cianidot és nitrogén-dioxidot is észleltek, de mindkettő jóval a határérték alatt.

A cég által kiadott közlemény szerint a kórházba szállított dolgozók "szokatlan tüneteket" nem mutattak, így hazaengedték őket. A katasztrófavédelem mérései megerősítették, hogy határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható.

A rendőrséghez március 31-én 19:19-kor érkezett bejelentés a szivárgásról, de a rendőrség beavatkozására nem volt szükség. Az Országos Mentőszolgálat nyolc embert szállított kórházba fejfájással és émelygéssel, mérgezés gyanúja miatt, de kórházi felvételre nem volt szükség. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház öt embert fogadott, kettő magától érkezett, a tatabányai Szent Borbála Kórháztól pedig nem érkezett válasz.

A katasztrófavédelem mérései szerint a nitrogén-dioxid és a hidrogén-cianid koncentrációja a határérték alatt maradt, az ERPG2 referenciaérték alapján pedig nem okoztak maradandó egészségkárosodást. A mérések a helyszíni döntéshozatalt támogatták, de nem helyettesítették a társhatóságok akkreditált méréseit.

A gyárat üzemeltető SK On szerint a probléma egy keverőberendezés fogaskerékcseréje során keletkezett, ahol a dolgozók tévesen más kenőanyagot használtak. Az SK On szerint az olajszag okozhatta a fejfájást, és hangsúlyozták, hogy az elektródagyártás folyamatában nem használnak hidrogén-cianidot tartalmazó nyersanyagokat. A cég felkért egy szakmai szervezetet, hogy vizsgálja meg, a felhasznált kenőanyag tartalmaz-e HCN-t.

A gyár szerint összesen 13 dolgozó panaszkodott fejfájásra, de az üzemorvosi vizsgálat után senkinél nem találtak rendellenességet. A kórházi vizsgálatok után mind a nyolc dolgozót hazaengedték. A gyár kiürítése és a helyiség kiszellőztetése után az SK On SHE csapata is méréseket végzett, de semmi szokatlant nem találtak.

A gyár szerint a szellőztetés általában három órát vesz igénybe, de ebben az esetben 6–8 órát szántak rá. Amikor a katasztrófavédelem méréseket végzett, már folyhatott a szellőztetés, de arra, hogy ilyen körülmények között kimutatható-e veszélyes anyag, a katasztrófavédelem nem válaszolt.

A dolgozók vérében a nikkelszintet évente legalább egyszer mérik, és a cég szerint a munkavállalók vérének nikkelszintjében nem volt jelentős változás az SK Onhoz való csatlakozás előtti értékhez képest. A magas nikkelszintű dolgozókat háromhavonta újra tesztelik, és javasolják nekik a dohányzás elhagyását, valamint C-vitamint biztosítanak számukra.