Peking chipéhsége csillapíthatatlan, simán kicselezte az amerikai embargót

Az Egyesült Államok által bevezetett technológiai embargó ellenére Kína könnyedén megszerezte a szükséges csúcskategóriás chipeket, amelyek elengedhetetlenek a mesterséges intelligencia területén folytatott kutatásokhoz.

Az Egyesült Államok tavaly novemberben szigorította a csúcskategóriás technológiák, így a chipek Kínába történő exportját érintő szabályozásokat, de a kínai egyetemek és kutatóintézetek mégis képesek voltak megszerezni az Nvidia által szolgáltatott fejlett chipeket a viszonteladókon keresztül.

A Reuters által áttekintett több száz pályázati dokumentum szerint tíz kínai vállalat vásárolt Nvidia chipeket, amelyeket a Super Micro Computer, a Dell Technologies és a Gigabyte Technology által gyártott szerverekbe integráltak.

Az Nvidia vállalat álláspontja szerint a tenderek olyan termékekre vonatkoznak, amelyeket a korlátozások bevezetése előtt exportáltak, és amelyek széles körben elérhetőek voltak. A cég szóvivője kijelentette, hogy nincs arra utaló jel, hogy bármelyik partnerük megszegte volna az exportellenőrzési előírásokat. A szervergyártók is megerősítették, hogy betartották a vonatkozó jogszabályokat.

A chipek vásárlói között szerepeltek olyan neves intézmények, mint a Kínai Tudományos Akadémia, a Shandong Mesterséges Intelligencia Intézet, a Hubei Földrengésügyi Igazgatóság, valamint több egyetem és állami kutatóközpont.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma tájékoztatása szerint az Ipari és Biztonsági Irodája figyelemmel kíséri a tiltott chipek piaci útját, végfelhasználási ellenőrzéseket végez, és vizsgálja a lehetséges jogsértéseket.