FGSZ Zrt. jelentős kártérítést kap a boszniai gázszállítóktól

A zürichi választottbíróság döntése értelmében az FGSZ Zrt. 11,16 millió dollár kártérítést kap a boszniai gázszállító vállalatoktól, az Energoinvesttől és a BH-Gastól, az orosz gázszállítás útvonalának megváltoztatása miatt.

A választottbíróság ítélete szerint a boszniai Föderáció gázszállítói, az Energoinvest és a BH-Gas, összesen 11,16 millió dollár (10,4 millió euró, mai árfolyamon mintegy 4,1 milliárd forint) kifizetésére kötelezettek a magyar gázhálózat rendszerüzemeltetőjének. Ez a lépés az orosz gázszállítás útvonalának megváltoztatása miatt vált szükségessé.

A Szabad Európa Rádió jelentése alapján az FGSZ és a boszniai cégek közötti szerződés 2023-ig volt érvényes, azonban 2021 áprilisától a Föderáció átirányította a gázszállítást a Gazprom TurkStream vezetékére, ami kizárta a magyar vállalatot az üzletből. A TurkStream vezeték Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül biztosítja Bosznia orosz gázellátását.

Az FGSZ 2021. szeptemberében indított pert az Energoinvest, a BH-Gas és a Föderációs egység ellen, több mint 21 millió dollár értékű kártérítést követelve. Ezzel szemben az Energoinvest 2022. szeptemberében viszontkeresetet nyújtott be, amelyben azt állította, hogy az FGSZ túlszámlázta a BH-Gáznak nyújtott szolgáltatásokat 2019. januárjától 2021. márciusáig, ami közel 10 millió dolláros veszteséget okozott nekik.

A választottbíróság mostani döntésével a két keresetben rögzített összegeket "összevezette", így született meg az 11,16 millió dolláros kártérítési összeg.