Rendőrségi razziák a fővárosi belvárosban

Budapest belvárosának éjszakai nyugalma ismét rendőri akció színhelyévé vált: a hatóságok április 20-án estétől másnap hajnalig komplex ellenőrzést hajtottak végre az V., VI., és VII. kerületekben. A rendőrségi jelentés és a police.hu oldal szerint összesen 629 személyt igazoltattak, és 29 embert állítottak elő különböző okokból.

A hatóságok három személyt fogtak el körözés alapján, egyet garázdaság, négyet lopás, kettőt kábítószer birtoklás miatt, továbbá egy ittas és egy bódult állapotban lévő járművezetőt távolítottak el a forgalomból. Emellett hét gyermekotthonból szökött fiatalt is megtaláltak.

A rendőrség két belvárosi szórakozóhelyet is ellenőrzött, ahol jelentősebb hiányosságokat nem tártak fel. A közlekedési szabálysértések széles skáláját vették górcső alá, nemcsak a járművezetők, hanem a gyalogosok esetében is. Összesen 197 gépjárművezetőt szondáztak meg, amely során egy esetben állapítottak meg ittas vezetést, egy másik sofőrt pedig bódult állapotban vezetés miatt fogtak el.

A gépkocsik ellenőrzése során 426 járművet vizsgáltak meg, amelyek közül 194 taxi volt. Egy taxivezető érvénytelen engedéllyel vezetett, két gépjárművet engedély nélküli átalakítás miatt vontak ki a forgalomból, és két további járművet soron kívüli műszaki vizsgálatra küldtek.

Az akcióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság mellett részt vettek a Készenléti Rendőrség, a polgárőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedésfelügyeleti Főosztálya és Munkaügyi Hatósága, a Budapesti Közlekedési Központ, a Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a közterület-felügyelet munkatársai. Az akció fő célja a bűncselekmények megelőzése, megszakítása, valamint a közlekedőkre veszélyt jelentő járművezetők kiszűrése volt.

(Címlapképünk egy korábbi rendőrségi razzián készült.)