Budapest Park: Tizenharmadik szezon kezdődik világsztárokkal és példátlan vizuális megoldásokkal

Idén is számos fejlesztéssel és neves előadók koncertjeivel várja a látogatókat a Budapest Park, amely április 25-én nyitja meg kapuit a tizenharmadik idényére.

A nyitónapon a Blahalouisiana együttes lép fel, és a szezon során olyan világsztárok is színpadra állnak, mint Tom Morello, Parov Stelar, a Thievery Corporation, Yungblud, az Ice-T-vel érkező Body Count, a Take That, a Scooter, a Bring Me The Horizon, Carl Cox, a Rise Against és Thomas Anders.

A Budapest Park idei újításai között kiemelkedik az afterparty időszak, amely 22 óra után kezdődik, és eddig nem látott látványelemekkel gazdagodik. Pálffy András, az intézmény alapító-vezérigazgatója szerint a cél a világszínvonal elérése, míg Rimóczi Imre, a művészeti és üzemeltetési vezető hozzátette, hogy a helyszínek arca átalakult, többek között új LED- és vizuális felületekkel, amelyeket minden este egy fényshow-val mozgatnak meg.

A vizuális megújulásban az Inota Fesztiválon és a Fénydómon dolgozó csapat is részt vett, a főbejárat fölé pedig Vicsek Viktor két hatalmas fényfejét helyezték el, amelyek korábban az ozorai Daad Gathering fesztiválon és az amszterdami fényfesztiválon is megfordultak.

A magyar előadók közül Horváth Tamás május 17-én ad koncertet, a Margaret Island szeptember 12-én best of műsort mutat be, míg a Blahalouisiana április 25-én az új Sötét villám című lemezét prezentálja.

Jordán Adél, a Katona József Színház színművésze elmondta, hogy május 23-án a Csinibaba Táncdalfesztivál című műsorukkal lépnek fel, ahol a hatvanas évek slágereit adják elő, és a közönséget is korhű öltözékbe várják. Sisi, a népszerű női rapper április 27-én a A Rapgalaxis őrzői vol. 2 hiphop-esten szerepel.

A felsoroltakon kívül számos más magyar előadó is fellép a Budapest Parkban az idei évadban, többek között a Honeybeast, a Vad Fruttik, a Bagossy Brothers Company, a Random Trip, Dzsúdló, Deva x Platon Karataev, az AWS, az Analog Balaton, és sztár közreműködőkkel a Csík Zenekar, az Elefánt, az Ivan & The Parazol, a KFT + Pál Utcai Fiúk, a Csaknekedkislány, Ákos, Rúzsa Magdi, a Tankcsapda és a Brains is.

A szezon zárókoncertjét szeptember 27-én a 33 éves Quimby zenekar adja.

Az afterparty időszakban teljesen új szintre emelik a látványvilágot, különféle fényinstallációs megoldásokat bemutatva. Az innovatív megjelenés mögött elismert művészek állnak, akiket már ismerhet a közönség többek közt az INOTA Fesztiválról és a Fénydómból is. A kreatív koncepcióért felelős Karcis Gábor és Kálmán Mátyás a Budapest Park csapatával együtt gondolták újra a tér és a színpadok fényeit.

A nemzetközi produkciók közül ki kell emelni a Take That csapatát, akik 30 éves pályafutásuk során először járnak Magyarországon. Újból táncba hívja a népet az electro-swing úttörője, Parov Stelar; 10 év után ismét a Park színpadára áll a kelta gyökerekkel átszőtt punk rock zenében utazó Dropkick Murphys, első önálló hazai koncertjére készül a Z-generáció hangja, Yungblud; visszatér az Ice-T vezette legendás Body Count csapata; illetve új dalokkal veszi be a helyszínt a brit Bring Me The Horizon.

Két olyan alkalom is lesz a szezonban, amikor a legkisebbek is bulizhatnak a Parkban: a Pöttömkert nevű gyermekprogramon zenével, készségfejlesztő játékokkal és civil szervezetek kitelepüléseivel várják a családosokat májusban, míg az augusztusi, Pöttömkert Extra eseményen egy nagyszabású, rengeteg vendéget felvonultató születésnapi koncerttel érkezik Farkasházi Réka és a Tintanyúl.

A korábban említett látványos, vizuális fejlesztések mellett minden évben a kutatások és a közönség visszajelzései alapján finomhangolja működését a Park csapata. Megvizsgálták például azt, hogy a látogatók a teljes évadra vetítve átlagosan mennyi borravalót szoktak fizetni – a mutató szerint ennek mértéke másfél százalék. Ezentúl ez a tétel szervizdíjként szerepel majd – amelynek teljes összegét, a jogszabályban előírtak szerint a pultosok kapják –, a további borravaló lehetőségét pedig teljesen eltörlik.