Az alváshiány öregíthet minket

Egy friss kutatás eredményei szerint a nem megfelelő alvás hatására idősebbnek érezhetjük magunkat, mint a valós korunk, és ez már rövid távon is érzékelhető. A Proceedings of Royal Society B folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rossz alvás több mint négy évvel növelheti az emberek öregségi érzését, míg a megfelelő mennyiségű pihenés éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Az alváshiány kedvezőtlen egészségügyi következményekkel is összefüggésbe hozható, mint például a mentális egészség romlása, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. Leonie Balter, a svédországi Karolinska Intézet munkatársa és a tanulmány egyik szerzője szerint azok, akik fiatalabbnak érzik magukat a tényleges koruknál, egészségesebben és tovább élnek.

A kutatás során 429, 18-70 év közötti embert kérdeztek meg arról, mennyire érzik magukat idősnek, és az elmúlt 30 napból hány olyan nap volt, amikor rosszul aludtak. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik elegendő alvásról számoltak be, öt évvel fiatalabbnak érezték magukat a tényleges koruknál, míg minden rossz alvással töltött nap közel három hónappal növelte az önkéntesek szubjektív életkorát.

A második részben 186, 18-46 év közötti résztvevőt kérdeztek meg arról, hány évesnek érzik magukat két olyan nap után, amikor éjszakánként kilenc órát aludtak, szemben két olyan nappal, amikor csak négy órát. A kevesebb alvással töltött napok után az önkéntesek átlagosan több mint négy évvel idősebbnek érezték magukat, míg egy jó éjszakai alvás után közel három hónappal fiatalabbnak.

Balter hozzátette, hogy az alvásnak jelentős hatása van arra, milyen idősnek érezzük magunkat, és ez nem csak a hosszú távú alvási szokásainkról szól, hanem a rövid távú alvásmennyiség is befolyásolja az öregedés érzetét. A kutatócsoport megállapította, hogy az éjjeli bagoly emberek gyakran érezték magukat idősebbnek a koruknál, míg a korán kelőket jobban érintette az alváshiány.

A svéd társadalomra vonatkozó további érdekesség, hogy az országban már alig használnak készpénzt, ami a bűnözők számára új kihívásokat jelent, hiszen nincs mit ellopni. A tolvajok ezért új célokat keresnek, ami a svéd állatvédőknek is fejtörést okoz. Az alváshiány és a társadalmi változások összefüggéseinek vizsgálata további kutatások tárgyát képezheti.