A forint sorsa a kamatdöntés, a befektetői magatartás és az állampapírok iránti csökkenő kereslet kezében

A nemzetközi piacokon a beszerzésimenedzser-index (BMI) jelentések hatással lehetnek a devizapiacokra, de a magyar gazdaság szempontjából a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése és a lakossági állampapírok iránti csökkenő kereslet a meghatározó események. A forint a hétfői napot nagyjából a nyitó szint körül zárta, bár a napot enyhe gyengüléssel kezdte.

A forint az elmúlt időszakban változékonyan mozgott az euróval szemben, és a nap végére többször is visszatért a 394-es szintre. Hétfőn is ez a forgatókönyv ismétlődött meg: a nap folyamán történtek kilengések, de a nap végére a forint az euróhoz képesti fontos szintre korrigált.

A forint-euró árfolyam 50 napos mozgóátlaga körülbelül 392,5-nél húzódik, ami támaszt jelenthet a párosnak, míg a trendvonal valamivel alacsonyabban, 392 környékén található. Amennyiben a forint gyengülésnek indulna, ami egy esetleges elemzői konszenzustól eltérő MNB-kamatdöntés esetén valószínű lehet, akkor a 394,5 és 395 közötti tartomány jelenthet ellenállást.

A forint a reggelt 394,5-ig terjedő gyengüléssel kezdte, ezzel tesztelve a fontosnak ítélhető szintet.

A dollár erősödése a múlt héten már lanyhulni látszott, az euró-dollár árfolyam az 1,065-ös szinthez közelített az elmúlt napokban. Ez részben magyarázhatja a forint oldalazó mozgását is. A magyar deviza a dollárhoz képest a 370-es szint felé tendált, reggel gyorsan átlépte ezt a szintet és megközelítette a 371-es pontot is, de onnan ismét korrekció következett.

A lakossági állampapírok iránti kereslet csökkenése is befolyásolhatja a forint sorsát. A Fix Magyar Állampapír három évre kínált évi 7 százalékos kamata, valamint a 10 éves állampapírhozam 7 százalék fölötti hozama vonzó lehet a befektetők számára, azonban a múlt héten az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint összesen csak 40,5 milliárd forint értékben vásároltak lakossági állampapírt, ami idén a legkisebb heti adat. Ez azt jelzi, hogy a befektetők óvatosabbak lehetnek a forintban tartott megtakarításaikkal, különösen, ha figyelembe vesszük a forint idén tapasztalt gyengülését, ami közelít a 400-as euró/forint árfolyamhoz. Nem meglepő, ha sokan a kisebb kamatok mellett nem vállalják a leértékelődés kockázatát, és inkább az euró felé fordulnak.

A korábbi időszakhoz képest jelentősen visszaesett a kereslet a lakossági állampapírok iránt, ami a meggyengült forint árfolyamnak is köszönhető. Az inflációkövető állampapírok kamata is csökkent, míg a tavaly november előtt vásároltakra 18 százalékos kamatot adnak, addig a Prémium Magyar Állampapír jelenleg egy évig 7,9 százalékos kamatot fizet. A Fix Magyar Állampapírból 14,2 milliárd, a 6 százalékos kamatot fizető Egyéves Állampapírból 10,7 milliárd, a PMÁP-ból 4,2 milliárd forint értékben vásároltak. A befektetőket az állampapíroktól és a forintban való befektetéstől is elfordíthatta a jócskán meggyengült forint árfolyama. Egy euró ára alig kevesebb mint 400 forint, így nem meglepő, ha egyre kevesebben szeretnék vállalni a leértékelődés kockázatát.