Lengyel helyhatósági választások: A kormánypárti jelöltek diadala a nagyvárosokban

A lengyel helyhatósági választások második fordulójában a kormánykoalíciót irányító Polgári Koalíció (KO) jelöltjei arattak győzelmet több nagyvárosban, köztük Krakkóban, Wroclawban és Rzeszówban a végeredmények alapján.

A választók azokban a körzetekben adták le szavazataikat, ahol az első fordulóban egyik polgármesterjelölt sem érte el a voksok több mint 50 százalékát. A második fordulóban összesen 748 településen, ezen belül kilenc vajdasági központban szavaztak.

Az Ipsos közvéleménykutató-cég által készített exit poll szerint Krakkóban a KO jelöltje, Aleksander Miszalski győzött, de a különbség kihívója, a balliberális körökhöz közel álló független Lukasz Gibalával szemben mindössze 2,2 százalék volt, ami kisebb, mint a felmérés statisztikai hibahatára, így a végeredmény más lehetett. A végeredmények szerint azonban Miszalski 51 százalékkal végzett Gibała előtt. Wroclawban a hivatalban lévő polgármester, Jacek Sutryk maradt a város vezetője, miután 68 százalékkal legyőzte Izabela Bodnart, a Harmadik Út politikusát, aki szintén a kormánykoalícióhoz tartozik.

Rzeszówban a KO politikusa, Konrad Fiolek nyert Waldemar Szumny, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje ellen, majdnem 55 százalékkal.

A végeredményeket az országos választási bizottság (PKW) hétfőn ismertette, a részvételi arány 44,06 százalékot tett ki, ami alacsonyabb, mint az első fordulóban, ahol a választásra jogosultak 51,94 százaléka járult urnákhoz. A tavaly októberi parlamenti választásokon a részvételi arány 74,38 százalék volt; ez volt a legmagasabb részvétel 1989 óta.

Az első fordulóban a KO 9 helyen, köztük Varsóban is győzött, míg a PiS a szavazatok 34,3 százalékát szerezte meg, a KO pedig 30,6 százalékot. A második fordulóban további 8 városban győzött a KO által támogatott jelölt. A KO és partnerei így összesen 11 vajdaságot irányítanak majd, míg a PiS legalább 4-et, és egy vajdaságban PiS-többségű koalíció is lehetséges. A PiS a járási önkormányzatokban szerezte meg a többséget.

Donald Tusk, a KO vezetője vasárnap este, az exit poll eredményekre reagálva kiemelte, hogy a KO megnyerte a második fordulót, és hozzátette: „Nem állunk meg!”. Rafal Bochenek, a PiS szóvivője erre reagálva hangsúlyozta, hogy Lengyelország „nem csak a nagyvárosokból áll”, és hogy kisebb településeken a PiS által támogatott „polgármesterek százai látványos győzelmet arattak a KO jelöltjei fölött”.