Két japán helikopter zuhant a tengerbe

Két japán helikopter lezuhant egy csendes-óceáni gyakorlat során szombat este, az esemény következtében egy ember életét vesztette. A japán védelmi minisztérium már vizsgálja a baleset körülményeit, és a személyzet többi tagját még keresik.

A japán tengeri önvédelmi erők két helikoptere egy éjszakai gyakorlaton vett részt, amikor a baleset történt, Tori-shima-szigetétől mintegy 270 kilométerre keletre. A Kyodo News jelentése szerint a személyzet nyolc tagja közül legalább egy meghalt.

Minoru Kihara védelmi miniszter vasárnap újságírókkal közölte, hogy a két SH–60K típusú helikopter feltehetően egymásnak ütközött. Kihara elismerte, hogy az ilyen típusú balesetek sajnálatos módon gyakoriak, és hozzátette, hogy a vészjelzést valószínűleg a két helikopter egyszerre, ugyanazon a hullámhosszon sugározta.

A baleset oka egyelőre ismeretlen, de a védelmi minisztérium mindent megtesz az eltűnt személyzet tagjainak felkutatásáért és kimentéséért. A lezuhant repülőgépek egy tengeralattjáró felderítésére és megtámadására irányuló gyakorlatot hajtottak végre.

Szakai Jositaka, a japán tengeri önvédelmi erők vezérkari főnöke megerősítette, hogy a gyakorlaton kizárólag a japán erők vettek részt, és a térségben nem észleltek külföldi hajókat vagy légijárműveket.