Amerikai bázis elleni támadás: Irán milicistái léptek akcióba

Irán által támogatott milicisták támadást hajtottak végre egy észak-szíriai amerikai bázis ellen, ami tovább fokozhatja a térségben az eszkalációt – jelentette a The Jerusalem Post.

Irán hosszú ideje használja a milicistákat, hogy növelje befolyását a Közel-Keleten. A legutóbbi incidensben ilyen csoportok támadtak meg egy Észak-Szíriában elhelyezkedő amerikai támaszpontot. A 2023 októberében kirobbant izraeli-Hamász háború óta többször is támadás érte a régió amerikai bázisait, különösen Irakban és Szíriában, ahol Irán jelentős befolyással rendelkezik.

A támadások során Teherán nem hivatalos alakulatokat vet be, amelyeket nehezebb nyomon követni és felelősségre vonni. A legfrissebb esetben, vasárnapról hétfőre virradóra, Irán ismét alkalmazta ezt a módszert az Egyesült Államok ellen. A támadás során öt rakétát lőttek ki egy Zummar városában található amerikai bázisra, Irak területéről. Ez az esemény nemcsak a katonai jelenlétet célozta meg, hanem üzenetértékkel is bírhat Washington és Bagdad felé, tekintettel arra, hogy az iraki miniszterelnök, Mohammed Shia al-Szudani, éppen egy nappal korábban tért vissza egy amerikai látogatásról.

A támadást a Kataib Hezbollah fegyveresei hajtották végre, amely csoport szoros kapcsolatban áll Teheránnal. Az amerikai csapatok korábban ígéretet tettek arra, hogy elhagyják a szíriai és iraki bázisokat, mivel aggodalmuk volt a folyamatos támadások miatt.

Az iráni támogatást élvező csoportok a támadás mellett döntöttek, mivel úgy vélték, hogy az amerikaiak távozásáról szóló tárgyalások nem haladnak megfelelően. Az ilyen jellegű akciókra február eleje óta nem volt példa. Az eseményekkel kapcsolatos további részletek azonban nem állnak rendelkezésre, így a konfliktus vasárnapi történéseiről további információk nem kerültek nyilvánosságra.