A nyugdíj néha több lehet, mint az utolsó kereset

Nem csalás, nem ámítás: előfordulhat, hogy valakinek a nyugdíja magasabb lesz, mint az utolsó keresete. Ez a jelenség ritka, de van rá magyarázat.

A Magyar Közlöny március 28-i számában közzétett információk szerint az idei nyugdíjkorrekció 14,2 százalékra rúg. A kormány minden évben a béremelkedés mértékével állapítja meg a korrekciót. Az előzetesen megállapított nyugdíjak gyakran növekednek, ritkábban csökkennek.

A magas szorzószámok miatt történhet meg, hogy a nyugdíj meghaladja az utolsó keresetet, amint azt az Én pénzem portál is megállapította. A számítások szerint 2018-hoz képest az idén a nyugdíjhoz alapul vett bér több mint kétszeresére nőtt.

Például, aki 2018 elején havi 300 ezer forintos bért kapott, annak a jövedelme idén már 612 ezer forintot érhet. Azoknál az embereknél, akiknél a munkáltató nem emelte ekkora mértékben a bért, érthető, hogy a nyugdíj magasabb lehet a keresetnél. A nyugdíjat a szolgálati idő hossza alapján számolják, ahol a minimális 15 éves szolgálati időhöz 0,43-as szorzó tartozik. Ez azt jelenti, hogy a 612 ezer forintos bér esetében körülbelül 263 ezer forint nyugdíj adódik, míg 45 év munkaviszony esetén ez az összeg 551 ezer forintra, 50 év felett pedig a teljes összegre nő.

A nyugdíjasok között azonban jelentős eltérések vannak a juttatásokban, a KSH statisztikái szerint a saját jogú nyugdíjasok többsége havi 200 ezer forintnál kevesebbet kap. Csak körülbelül 25 ezer nyugdíjas részesül havi 600 ezer forintnál magasabb nyugdíjban.

Ha viszont a határt 400 ezer forintnál húzzuk meg, akkor már 160 ezer nyugdíjasról beszélhetünk, akik közül 60 százalék a férfiak aránya.