Ukrajnai segély: szorul a hurok a pártvezető nyaka körül, de váratlan helyről kaphat mentőövet

Az Egyesült Államok képviselőháza megszavazta az Ukrajnának szánt 61 milliárdos segélycsomagot, de Mike Johnson republikánus házelnök pozíciója még mindig bizonytalan. A demokraták azonban hajlandóak lehetnek megmenteni őt a párttársai által kezdeményezett elmozdítástól.

Az Egyesült Államok képviselőháza szombaton jóváhagyta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot. Ennek ellenére Mike Johnson republikánus házelnöknek továbbra is szembe kell néznie azzal a fenyegetéssel, hogy párttársai megpróbálják eltávolítani pozíciójából. Marjorie Taylor Greene, a republikánusok radikális szárnyának képviselője, fenyegetőzött azzal, hogy szavazásra bocsátja Johnson házelnök leváltását célzó indítványát.

Greene szerint Johnson elárulta a republikánusokat több területen is, többek között a határvédelem, a végtelen háborúk finanszírozása és a szövetségi lehallgatási törvény elfogadása terén, mindezt a demokratákkal együttműködve. A képviselőnő nyilatkozata szerint Johnsonnak helyesen kellene cselekednie, le kellene mondania, hogy a dolgok ellenőrzött mederben haladhassanak. Eddig két másik republikánus képviselő csatlakozott Greene eltávolítási indítványához.

Johnson azonban nem tűnik aggódónak, és azt nyilatkozta, hogy a helyes dolgot teszi, majd meglátja, hogyan alakul a helyzet. Amennyiben a ház elé kerülne az ő elmozdításáról szóló javaslat, a demokraták és a három keményvonalas republikánus képviselő szavazataival az elmozdítás sikeres is lehetne.

A demokraták közül egyre többen nyilatkoznak támogatólag Johnson házelnökről. Jared Moskowitz mérsékelt demokrata képviselő szerint Johnson eltávolítása csak felbátorítaná a nemzetközi riválisokat, mint Kína, Oroszország és Irán, míg Ro Khanna progresszív demokrata képviselő kijelentette, hogy hajlandó lenne Johnson eltávolítása ellen szavazni. A demokraták tavaly októberben támogatták Johnson elődje, Kevin McCarthy elmozdítását, de a képviselőházi vezetőségük Johnson ügyében még nem hozta nyilvánosságra az álláspontját.