A kutatók figyelmeztetnek: növekedhet az autizmus kockázata bizonyos vegyi anyagok miatt

Egy friss kutatás szerint a mindennapi háztartási termékekben megtalálható vegyi anyagok fokozhatják az autizmus és más fejlődési rendellenességek kialakulásának esélyét. A tanulmány kimutatta, hogy a mozgászavarral küzdő vagy speciális igényű gyermekek vizeletében magasabb koncentrációt mutattak bizonyos vegyületek, mint egészséges társaikéban.

Az egereken végzett kísérletek során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a vegyi anyagok károsítják az agyban az idegeket védő struktúrákat, amelyek az agy kommunikációjáért és működéséért felelősek. Az idegkárosodást összefüggésbe hozták az autizmussal és a szklerózis multiplexszel.

A vizsgált vegyi anyagok az OFR-ek és a QAC-ok, amelyeket a gyúlékonyság csökkentésére és a baktériumok elpusztítására használnak. Az OFR-eket bútorokban, körömlakkokban, szőnyegekben, elektronikai eszközökben és szárítólemezekben találhatjuk meg, míg a QAC-okat tisztítószerekben, samponokban, naptejekben és testápolókban alkalmazzák.

A tudósok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány után a kézfertőtlenítők és egyéb fertőtlenítőszerek használata megnövekedett, ami fokozott kitettséget jelenthet ezeknek a vegyi anyagoknak a gyermekek számára.

Dr. Paul Tesar, a Case Western Reserve University School of Medicine kutatója és orvosszakértője szerint szükség van az említett vegyi anyagok agyi egészségre gyakorolt hatásának alaposabb vizsgálatára. Tesar doktor reméli, hogy a kutatás eredményei hozzájárulnak majd a vegyi anyagoknak való kitettség csökkentésére irányuló szabályozási intézkedésekhez és viselkedési beavatkozásokhoz.

A kutatócsoport több mint 1800 vegyi anyagot elemezett, amelyeket a hétköznapi háztartási cikkekben találtak, és amelyek ismertek az oligodendrociták, az idegeket védő agyi struktúrák károsításáról. Az egerek agyszövetének a vegyi anyagoknak való kitettsége során az oligodendrociták vagy fejlődésükben akadályoztatva voltak, vagy elpusztultak.

Az amerikai gyermekek országos adatainak felhasználásával a kutatók azt is megállapították, hogy a speciális igényű gyermekek szervezetében magasabb volt a vizsgált vegyületek szintje, mint egészséges társaikéban.

: (Daily Mail)