Titokban tárgyaltak egymással az oroszok és az ukránok

Kiszivárgott dokumentumok szerint a háború kezdetén a Kreml és Kijev hajlandó lett volna mérlegelni a diplomáciai megoldást, de akkor nem tudtak megegyezni. Az esély mégis fennáll, hogy a felek újra tárgyalóasztalhoz üljenek.

2022 február 24-én az orosz légierő csapásokat mért Ukrajna szerte, és a gyalogság, valamint a páncélosok több irányból betörtek az országba, megpróbálva bekeríteni Kijevet. A Foreign Affairs szaklapban Samuel Charap és Sergey Radchenko elemzése szerint a háború kitörése után nem sokkal a felek majdnem megegyezésre jutottak.

A konfliktus rendezésének kereteit leíró isztambuli közleményt követően az ukrán és orosz tárgyalók jelentős előrelépést tettek a megállapodás felé, de májusban a tárgyalások megszakadtak. A szerzők a megállapodástervezeteket, interjúkat és nyilatkozatokat vizsgálva próbálták megvilágítani, miért nem sikerült véglegesíteni a megállapodást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint volt egy megállapodás, amely véget vetett volna a háborúnak, de az ukránok a nyugati pártfogóik nyomására elálltak tőle. Azonban a szerzők szerint a végleges megállapodás több okból is kivitelezhetetlennek bizonyult, többek között a nyugati partnerek vonakodása miatt, valamint az irpinyi orosz atrocitások nyilvánosságra kerülése után az ukrán közhangulat elutasító volt.

Az oroszok a háború kezdetén kompromisszumos megoldásokat kerestek, és bár Putyin nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni Zelenszkijjel, mégis kijelölt egy tárgyalócsoportot. Az első találkozón az oroszok kemény feltételeket szabtak, de ahogy romlott a helyzetük a harctéren, a tárgyalások során kevésbé követelőzővé váltak.

Az ukrán küldöttség saját követeléseket is felvetett, mint az azonnali tűzszünet és humanitárius folyosók létrehozása. A tárgyalások során az oroszok és az ukránok először vizsgálták meg a tervezeteket, amelyek tükrözték Moszkva ragaszkodását Ukrajna semleges státuszához.

Putyin szerint a nyugati hatalmak beavatkoztak, és meghiúsították az alkut, Boris Johnson akkori brit miniszterelnök pedig azt üzente az ukránoknak, hogy harcolniuk kell Oroszországgal a győzelemig. Egy volt amerikai tisztviselő szerint az ukránok csak megkésve konzultáltak Washingtonnal, és a Nyugat inkább növelte a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

A dokumentumok azt mutatják, hogy Putyin és Zelenszkij hajlandó volt kompromisszumokat mérlegelni a háború befejezése érdekében, és ha a tárgyalások folytatódnak, ezek a tervezetek hasznosak lehetnek a tartós béke megteremtésében.