Két magyar kiemelése az ománi árvízből

Ománban az elmúlt hetekben kialakult árvíz következtében két magyar állampolgárt is ki kellett menteni. Ez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatából derült ki. Az országot az elmúlt 75 év leghevesebb esőzései sújtották, melynek következtében jelentős károk keletkeztek.

Az árvíz következtében 21 ember vesztette életét, ezen belül 12 gyermek is az áldozatok között van. A magyar külügyminiszter részvétét fejezte ki az árvíz áldozatai és hozzátartozóik felé, és köszönetet mondott az ománi hatóságoknak a magyar állampolgárok kimentéséért.

Szijjártó Péter az ománi kollégájának, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidi külügyminiszternek küldött levelében kifejezte, hogy mélyen megindította őt az áldozatok családjait ért veszteség, és kérte, hogy fogadják legőszintébb részvétnyilvánítását. A miniszter "a lehető legnagyobb háláját" fejezte ki az ománi hatóságoknak, az Ománi Királyi Rendőrségnek és az ománi polgári védelemnek a fáradhatatlan mentési tevékenységükért, amelynek során légi úton biztonságba helyeztek két, az árvíz csapdájába esett magyar állampolgárt.

Az Egyesült Arab Emírségek mellett számos más közel-keleti ország, köztük Bahrein, Katar és főként Szaúd-Arábia is súlyos esőzésekkel küzdött, amelyek jelentős károkat okoztak a régióban. Mint azt korábban már megírtuk, az éghajlat következtében az országban nincs megoldva az ekkora esőzésekhez szükséges infrastruktúra, az ország nehezen küzd meg az ítéletidő miatt kialakult helyzettel. Ennek következtében vesztette életét egy helyi férfi is. Szijjártó Péter a levélben mélységes háláját fejezte ki az ománi hatóságok hősies munkájáért, amelyet a rendkívüli körülmények között végeztek.