Harry herceg peres ügyei és a The Sun elleni jogi harc

Harry herceg hamarosan megegyezésre kényszerülhet a The Sun brit lappal szemben, mivel a pereskedés milliárdokba kerülhet számára. A herceg és felesége, Meghan Markle az Egyesült Államokba költözésük óta több fronton is harcolnak a sajtóval szemben, jogi lépéseket is tettek a nevükben megjelent hamis történetek miatt.

Harry herceg és Meghan Markle az Egyesült Államokba költözésük után több médiavállalat ellen is pert indítottak, amelyeket hamis történetek terjesztésével vádolnak. A herceg Tartalék című memoárja és a Harry&Meghan című Netflix-sorozatuk is a múlt sérelmeinek feldolgozását célozza. A Mirror Group elleni perben már sikerült is megegyezniük, amelynek eredményeképp a kiadónak 2 millió font kártérítést kell fizetnie a hercegnek. A herceg korábban azt állította, hogy a Mirror Group feltörte a telefonját és személyes információkat hozott nyilvánosságra engedélye nélkül.

A The Sun elleni perben is hasonló megegyezésre kényszerülhet, mivel a bírósági eljárások során, ha a kártérítés összege kevesebb lenne, mint az egyezségi ajánlat, akkor a hercegnek mindkét fél jogi költségeit kellene állnia. Hugh Grant színész, aki szintén perelt a lap ellen, már megegyezett velük, és közösségi felületein hangsúlyozta, hogy a jogi költségek elkerülése érdekében döntött így. Harry herceg ügyvédje, David Sherborne szerint a herceg is hasonló helyzetben van, és ha nem sikerül megegyezni, akár 10 millió fontos költségekkel is számolhat.

A királyi család korábban is összetűzésbe került a News Group Newspapersszel, amely a The Sun kiadója. II. Erzsébet királynő személyesen fenyegette meg a kiadót jogi következményekkel egy telefonhackelés miatt, de Károly herceg állítólag aláásta ezeket az erőfeszítéseket. A News of the World lehallgatási botránya során kiderült, hogy a lap tömegesen hallgatta le a királyi család tagjait és más hírességeket, ami végül a lap megszűnéséhez vezetett.

A sussexi pár a Mail On Sunday ellen is pert nyert, amiért az újság engedély nélkül közölt egy levelet, amit Meghan Markle az apjának írt. Emellett a Daily Mail ellen is pert nyertek rágalmazás miatt. A herceg a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos vitát is jogi útra terelte, de a bíróság nem a javukra döntött, bár további fellebbezési lehetősége még van.

Harry herceg amerikai vízumának sorsa is kérdéses, mivel az önéletrajzi könyvében és a Netflix-sorozatukban beszámolt a drogokkal való korábbi kapcsolatáról, ami vízumproblémákat okozhat. A The Heritage Foundation szervezet pert indított a Belbiztonsági Minisztérium ellen, hogy ne részesítsék különleges bánásmódban a herceget, de a bíróság elutasította a keresetüket. A minisztérium megerősítette, hogy nyilvántartásban van a herceg be- és kilépése az országból, de további információkat nem kívántak nyilvánosságra hozni.

Meghan Markle és Harry herceg a magánéletük egy részét azonban óvják a nyilvánosságtól, különösen ami a gyermekeiket illeti. A házaspár úgy döntött, hogy távol tartják a képernyőktől Archie herceget és Lilibet hercegnőt. A pár eleinte nem tudott megegyezni abban, hogy mi lenne a legjobb a gyermekeik számára, de végül úgy döntöttek, hogy nem szerepeltetik őket a Netflix-sorozatukban. Harry herceg állítólag nagyon szeretné távol tartani a gyerekeket a kameráktól, míg Meghan nyugodtabb, és nem bánja, ha a világ látja őket, de a végső döntés az volt, hogy a gyerekek nem jelennek meg a képernyőn.