Donald Trump naggyűlését vihar miatt kellett lemondani, a Trump Plaza lakói pedig a névváltoztatást fontolgatják

Donald Trump volt amerikai elnöknek az észak-karolinai Wilmington repterén tervezett szabadtéri naggyűlését egy közeledő vihar miatt le kellett mondani, ami csalódást okozott a több ezres tömegnek.

A New York-i büntetőper kezdete óta az első naggyűlést szombaton tartották volna, de a viharos időjárás miatt a biztonsági okokból a rendezvényt törölni kellett. Trump a döntés miatt lesújtottságát fejezte ki, és ígéretet tett arra, hogy a gyűlést egy későbbi időpontban, még nagyobb és jobb formában pótolni fogják.

A volt elnök ezzel egyidőben Joe Bident, a jelenlegi elnököt vitára hívta, és közösségi oldalán nagybetűkkel hirdette meg, hogy AKÁRHOL AKÁRMIKOR kész a vitára.

Trump a hét nagy részét egy manhattani bíróságon töltötte, ahol első büntetőpere zajlott. A vádak szerint 2016-os választási kampányában törvénytelenül kampányköltségként számolt el egy nagyobb összegű kifizetést, amelyet egy korábbi felnőttfilmes színésznőnek ígértek, hogy ne beszéljen a nyilvánosság előtt a 2000-es évek elején történt találkozásáról Trump üzletemberként való tevékenységével. A vádiratban 34 rendbeli bűncselekmény szerepel, amelyek súlyos börtönbüntetést vonhatnak maguk után.

A 12 esküdt kiválasztása nehezen ment, de végül sikerült, azonban pénteken egy férfi felgyújtotta magát a bíróság előtt, és később belehalt sérüléseibe.

Eközben a keleti parti New Rochelle-ben található Trump Plaza lakói között indult egy kezdeményezés arra, hogy nevezzék át az épületet. A 40 emeletes, 194 lakást magába foglaló társasházban már elindult a szavazás, amellyel a tulajdonosok döntenének a névváltoztatásról. A Guardian szerint a lakók jelentős része nem szeretné, ha a megosztó személyiségű exelnökkel társítanák az otthonukat. A Trump Plaza bérlői megelégelték, hogy névadójuk miatt ingadoznak az ingatlanárak, ezért az épület átnevezését szorgalmazzák. A szavazás jelenleg is tart, és a tulajdonosok csendes többsége támogatja a névváltoztatást. A lapnak nyilatkozó környékbeli szerint ő maga pár éve már mondogatja, hogy el kellene távolítani a Trump nevet, mivel mindig rossz híre volt a volt elnöknek New Yorkban: építkezik, de a vállalkozóit nem fizeti meg. Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy épület tulajdonosai megválnak Trump nevétől, 2016 óta már több New York-i ház és egy torontói hotel is elhagyta a Trump márkanevet. A névváltások mögött nem csak politikai szimpátiák állhatnak, hanem üzleti indokok is, hiszen egyes jelentések szerint az elnök nevét viselő épületek alulteljesítettek az ingatlanpiacon, de a névváltás után áraik visszaálltak a reális értékre. A névváltást már csak azért is szorgalmazhatják, mert üzleti szempontból is kedvező lehet a hatása. Februárban a New York Times arról cikkezett, hogy a Trump nevét viselő épületekben lévő lakások ára esett a piaci értékükhöz képest, míg a névváltás után újra felment az értékük.