Az iráni elnök kiáll a fejkendőviselés szigorú kikényszerítése mellett

Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap kijelentette, hogy a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése folytatódni fog, annak ellenére, hogy a társadalom heves tiltakozást mutat.

Raiszi szerint a fejkendő nem csupán vallási, hanem politikai és törvényi kötelezettség is az iráni nők számára, és hangsúlyozta, hogy "nincs semmi kétség" afelől, hogy az előírások betartását továbbra is következetesen ellenőrizni fogják. Az iráni elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben erősítette meg álláspontját.

A perzsa újév kezdetével, március 20-án, az iráni rendőrség és az erkölcsrendészet megújult erővel lép fel azokkal szemben, akik megsértik az iszlám öltözködési szabályokat. A közösségi médiában megjelent felvételeken látható, hogy nők és erkölcsrendészek közötti viták alakulnak ki a kötelező fejkendőviselés miatt.

Két évvel ezelőtt, egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála tömeges tüntetéseket váltott ki. Aminit 2022 szeptemberében vették őrizetbe az erkölcsrendészet tagjai, mert megsértette a szigorú öltözködési szabályokat, és őrizetben vesztette életét, feltehetően súlyos bántalmazás következtében.

A tüntetések óta egyre több iráni nő hagyja figyelmen kívül a kötelező öltözködési előírásokat, ami a vallási keményvonalasok nemtetszését váltja ki. Ezzel egyidejűleg bizonyos vallási csoportok kritizálják a szigorú hatósági ellenőrzéseket, mondván, hogy az ájtatosságot nem lehet erőszakkal kikényszeríteni.

Iránban előfordul, hogy kendő-nemviseletük miatt bíróság elé citálják a nőket, aztán pszichiátriai kezelésre küldik tovább őket vagy bizarr büntetéseket szabnak ki rájuk, például volt olyan, akit hullamosóként dolgoztattak. Elemzők szerint mindez azt mutatja, hogy az idősödő férfiakból álló elit egyre kevésbe tartja ellenőrzése alatt a társadalmi folyamatokat, és egyre szélesebb a szakadék a lakosság és a teokratikus vezetés között. Az országban tavaly nyártól ismét az erkölcsrendészet ellenőrzi a fejkendőviselési előírásokat.