Olasz író a cenzúra vádjával illeti a Rai-t

Egy neves olasz író, Antonio Scurati cenzúrával vádolta meg a Rai-t, miután nem engedték adásba az antifasiszta monológját, amelyet a fasizmus alóli felszabadulás nemzeti ünnepén, április 25-én tervezett felolvasni.

Antonio Scurati, aki a Benito Mussoliniról és a fasiszta korszakról írt könyveiről ismert Olaszországban, a Rai 3 Chesarà című talkshow-jában olvasta volna fel a monológot. Azonban amikor Rómába készült, a Rai-tól értesítést kapott, hogy "szerkesztési okokból" törölték a szereplését. Scurati szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Giorgia Meloni kormánya nyomást gyakorol az állami műsorszolgáltatóra.

A monológ törlése heves reakciókat váltott ki, többek között a Rai újságírói, szerzőtársai és ellenzéki vezetők részéről is. Scurati beszédében bírálta Olaszország "posztfasiszta" vezetőit, amiért "nem tagadják meg neofasiszta múltjukat".

Paolo Corsini, a Rai igazgatója tagadta a cenzúra vádját, és azt állította, hogy vizsgálat folyik az ügyben. Corsini szerint a beszédet a Scurati által kért vártnál magasabb honorárium miatt mondták le. Scurati viszont azt mondta, hogy a monológ sugárzása előtt megállapodtak a honoráriumról és aláírták a szerződést.

Serena Bortone, a Chesarà műsorvezetője, szolidaritásból felolvasta a monológot a műsorban, és több olasz újság és weboldal is teljes terjedelmében közölte.

Giorgia Meloni, akinek az Olasz Testvérek pártja neofasiszta gyökerekkel rendelkezik, 2022 októberében került hatalomra. Scurati monológjában azt állította, hogy Meloni "makacsul ragaszkodott neofasiszta eredetkultúrájának ideológiai vonalához", például a Mussolini-rezsim zsidóüldözését és más mészárlásokat kizárólag a náci Németországra hárította.

Meloni a Facebook-oldalán közzétette a beszédet, miközben támadta Scuratit, és azt írta, hogy a Rai nem volt hajlandó 1800 eurót fizetni egy percnyi monológért. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy az olaszok szabadon ítélhetik meg a tartalmát.

A Meloni-kormányt hatalomra kerülése óta azzal vádolják, hogy befolyása alá vonja a közmédiát és kiszorítja a baloldali nézeteket valló vezetőket vagy műsorvezetőket. Az Európai Bizottságot felszólították, hogy vizsgálja ki a kormány állítólagos kísérleteit arra, hogy az európai választások előtt a kormánypártok megafonjává tegye a műsorszolgáltatót.

Scurati sok olyan írótól és újságírótól kapott szolidaritást, akik egyébként féltek megszólalni a kormány ellen. Az író szerint ez az epizód felkeltette más írók, értelmiségiek és újságírók lázadását, akik eddig hallgattak.