A Sierra Space forradalmi hálózata: 90 perc alatt a világ bármely pontjára

Az amerikai Sierra Space cég által kifejlesztett Ghost szolgáltatás forradalmi megoldást kínál a gyorssegély-szállítás terén, amelynek köszönhetően a Föld bármely pontjára mindössze 90 perc alatt juttatható el a szükséges rakomány.

Az amerikai Sierra Space vállalat tervei szerint egy speciálisan kialakított űrszondák hálózatával lehetővé válik a gyors reakció a világ bármely részén bekövetkező katasztrófák esetén. A jelenlegi csomagküldő szolgáltatásokhoz képest, amelyek a nagyvárosokon belül órákon belül képesek kézbesíteni, a globális szintű gyorsaság jelentős előrelépést jelentene, különösen a katasztrófa sújtotta területeken, ahol minden perc kritikus lehet.

A Ghost szolgáltatás egy új típusú teherűrhajóra épül, amely korszerű hővédelmi rendszerrel rendelkezik, így képes lesz a rakomány biztonságos célba juttatására. Tom Vice, a Sierra Space vezérigazgatója szerint a megfelelően elhelyezett csomagokkal a Föld bármely pontja elérhető lesz 90 percen belül.

A cég már sikeresen elvégezte az ejtéstesztet, amely során 610 méter magasságból engedték el a rakományt tartalmazó szerkezetet, hogy teszteljék az ejtőernyő működését és az ereszkedés dinamikáját. A teszt során a csomagnak a célpont 91 méteres körzetén belül kellett landolnia.

A Sierra Space előre feltöltött űrszondákat telepítene az űrbe, amelyek olyan létfontosságú eszközöket tartalmazhatnak, mint túlélőkészletek, felfújható csónakok, élelmiszerek, fegyverek és egyéb tárgyak. Amennyiben szükség van rájuk, az adott szonda aktiválódik és megkezdi az ereszkedést a Föld felé, hővédő pajzs segítségével ellenállva a légkörbe való visszatérés során keletkező 1100 Celsius-fokos hőmérsékletnek. Az űrszondák akár öt évig is várakozhatnak a bevetésre, és amennyiben nem kerülnek felhasználásra, visszarendelik őket a Földre.