Kép helyett verset készít az intelligens kamera

A mesterséges intelligencia és a művészet találkozása új dimenziókat nyit meg: a Poetry Camera (Költeménykamera) nevű eszköz képek helyett verseket alkot.

Kelin Carolyn Zhang és Ryan Mather, két amerikai hobbista tervező, egy olyan elektronikai eszközt hozott létre, amely a hagyományos képi rögzítés helyett versben írja le a lencse elé kerülő jeleneteket. A Poetry Camera hasonlít a lakossági kézi fényképezőgépekhez, de a képek helyett egy szalagra nyomtatott verssel rögzíti a látványt.

Ryan Mather a TechCrunch beszámolója alapján elárulta, hogy a projekt a GPT-3 nyelvi modellhez való hozzáférésével kezdődött, és eredetileg egy Dungeons & Dragons játékhoz használta volna, de aztán egy másik ötlet is megfogalmazódott benne. A kamera, amely az Instagram-kultúrára reagálva szöveges tartalmat állít elő, minden társaságban nagy sikert aratott.

Az eszköz szíve egy Raspberry Pi mikroszámítógép, amely a beérkező képet gépi látással elemzi, majd a képen látható elemeket, mintákat és színeket felhasználva promptként továbbítja a GPT-4 nyelvi modellhez, ahonnan már vers formájában érkezik vissza a kamerába épített mini nyomtatóba. A Poetry Camera kész példányai a tervezőktől megrendelhetők, de a keresletet nem tudták vagy akarták követni, így azok, akik saját kezűleg szeretnék megépíteni, letölthetik a nyílt forrású leírást a GitHubról.

A különleges kamera nem az első ilyen jellegű kísérlet a művészet és technika ötvözésére. Korábban már létezett a Paragraphica, egy optika nélküli mesterséges intelligencia-fényképezőgép, valamint a Humane AI Pin, ami egy projektorral egybeépített kommunikációs eszköz. Ezek az innovációk azt sugallják, hogy a mesterséges intelligencia képességeire alapozva a technológiai fejlődés teljesen új irányokba mozdulhat el.