Higanymozgású humanoid robotot mutatott be a Boston Dynamics

Az új generációs Atlas elektromotorokra cserélte a hidraulikát, és úgy kel fel a földről, mint semmi más. A fejlesztők tervei szerint túllépne a raktári pakoló szerepkörön.

A Boston Dynamics robotfejlesztő vállalat gépei régóta széles körben ismertek. Spot, a cég első megvásárolható terméke, a csernobili atomkatasztrófa helyszínét is bejárta, és a Boba Fett könyve című Star Wars sorozatban is feltűnt. A vállalatot az MIT műszaki egyetemről induló csapat alapította 32 évvel ezelőtt, és 2020 óta a koreai Hyundai tulajdonában van.

Az emberi formájú Atlas robot már öt éve is nagy figyelmet kapott, de az új generáció bemutatása még inkább a robot-apokalipszis vízióhoz közelít. Az új Atlas kisebb méretű, elektromotorokkal működik, és szürke fém mentére cserélte a fehér lovagi páncélt.

Az Atlas nem maradt egyedül a robotfejlesztések terén. Az Elon Musk-féle Tesla robotja, az Optimus, és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI robotja, a Figure 01 is megjelent a piacon, valamint az Apptronik Apollója és az Agility robotja, a Digit is fontos szereplők a robotforradalomban.

Az új Atlas mozgása különösen figyelemre méltó. A robot egyedi, erős és rugalmas aktuátorokkal rendelkezik, amelyek hatalmas mozgási tartományt biztosítanak számára. A robot kezei még az előző Atlas négyujjú konstrukcióját viselik, de a fej teljesen új formatervet kapott.

A Boston Dynamics vezérigazgatója, Robert Playter elmondta, hogy az Atlas egyelőre nem lesz megvásárolható, és a Hyundai üzemeiben fogják tesztelni. A cég célja, hogy az Atlas összetettebb feladatkörökben is használható legyen, mint a versenytársai.