Újabb élelmiszerár-emelkedés várható

Bár az elmúlt időszakban az élelmiszerek áremelkedése megállt, a szakértők szerint a közeljövőben ismét drágulásra kell számítanunk. A fogyasztók árérzékenysége továbbra is magas, és az akciós termékek iránti kereslet rendkívül erős.

Az ATV Híradó stábja rendszeresen vásárol és összehasonlítja az árakat hónapról hónapra. A legutóbbi bevásárláskor több alapvető élelmiszer árát is elemezték, és megállapították, hogy a száraztészta ára 120 forinttal csökkent az előző évhez képest, továbbá a paradicsom, a tejföl, a margarin és a kenyér is olcsóbb lett, míg a sertéspárizsi ára nem változott, a trappista sajt viszont drágult, jelenlegi kilogrammonkénti ára 2490 forint.

Az ATV stábja összességében majdnem ezer forinttal kevesebbet költött most, mint 2023 májusában.

Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebb rétegek vásárlóereje egyre inkább elválik a magasabb jövedelműektől, és ennek következtében a minőségi élelmiszerek ára emelkedik, míg a kevésbé minőségi és "márka nélküli" termékek esetében jellemzőbb az alacsonyabb ár és az akciós kínálat. A szakember kiemelte, hogy a következő hónapokban további áremelkedésre kell majd számítani.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint a fogyasztók árérzékenysége napjainkban is nagyon jelentős, ami abból is látszik, hogy az akciós termékek iránt soha nem látott kereslet mutatkozik. Egyre több vásárló keresi kifejezetten az akciós termékeket és részesíti azokat előnyben. Fodor Attila hozzátette, hogy soha nem tapasztaltak még olyan nagy érdeklődést az akciós termékek iránt, mint most, és egyre nagyobb a vásárlóréteg, ami az akciós termékeket keresi.