Magyar szakácsok a pizzák világbajnokságán

Bednár Zoltán és Lénárt Ákos, a Café Plázs konyhafőnökei, az ország legjobb pizzája díját nyerve bejutottak a Pármában megrendezésre kerülő pizzák világbajnokságára. A két fiatal magyar pizzasütő szerényen a kilencedik hely megszerzését tűzte ki célul, ami már önmagában is jelentős eredmény lenne, tekintettel arra, hogy az elmúlt évtizedekben kizárólag olasz szakácsok értek el ilyen helyezést.

Bednár Zoltán 2015 óta dolgozik pizzaszakácsként, és több olasz szakemberrel is együttműködött, ami lehetővé tette számára, hogy elmélyítse tudását ezen a területen. Társa, Lénárt Ákos szintén külföldön sajátította el az olasz kelt tészta készítésének fortélyait, és már hét éve barátok. Az országos versenyen egy nápolyi klasszikus stílusú pizzával nyertek, melynek jellegzetessége a szélén vastag, középen pedig papírvékony tészta, valamint a különleges feltétek, mint a füstölt kaliforniaipaprika-szósz, törökmézbe mártott articsóka, fermentált lila répa, házi füstölésű szarvasbélszín, mozzarella, pekorino és burrata sajt.

Zoltán hangsúlyozza, hogy a pizzakészítés során az egyszerűség a legfontosabb. Sokan hajlamosak tejet vagy tejszínt adni a tésztához, de ezek nélkül is kiváló lehet az eredmény. Az alapanyagok között csak só, élesztő, liszt, olivaolaj és víz szerepel, bár a versenyen saját kovászt használtak élesztő helyett, amit már február 27 óta etetnek.

A pizzatészta megfelelő kelési ideje 12-24 óra, amit sokan nem várnak ki, ezáltal a tészta nehézkessé válik, és fogyasztása után kellemetlen teltségérzetet okozhat. Zoltán szerint a jó pizza után nem marad meg ez a rossz érzés.

Otthoni pizzakészítés esetén Zoltán azt javasolja, hogy a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra kell állítani. A kemencében 350-400 fokon sütik a pizzát, de ha a háztartási sütő csak 250 fokig melegszik, az sem okoz gondot, csupán hosszabb sütési időre lehet szükség.

A feltétekkel kapcsolatban Zoltán azt tanácsolja, hogy nem szükséges túlbonyolítani, a lényeg, hogy az ízek harmonizáljanak. Személyes kedvence a szalámis, lilahagymás, parmezános pizza, az ananászos Hawaii-pizzától viszont nem rajong. A trappista sajtot pedig csak magyaros pizzán javasolja használni.

Zoltán és Ákos a világversenyen a 9. hely megszerzését tűzték ki célul, ami már önmagában is nagy siker lenne, hiszen az olasz szakácsokon kívül más még nem ért el ilyen helyezést több évtizede.