Kandela – Skanzen más fényben

2024. május 31. és június 1. között a fényfestők újjávarázsolják a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, azaz a Skanzent. A Kandela fesztivál keretében egyedülálló fényalkotásokkal, koncertekkel, táncházzal és gasztronómiai élményekkel várják a látogatókat.

A Skanzen területe kiválóan alkalmas arra, hogy egy olyan fesztivált rendezzenek, amely a fényfestészet művészetére épül. Horváth László, a Fonó Budai Zeneház főigazgatója és a PajtaKult ötletgazdája, valamint Horák Dávid fényfestőművész az Index Kulturális rovatának podcastjában beszéltek a fesztivál születéséről és céljairól.

A podcastban felmerült kérdések között szerepelt, hogy szükség van-e újabb fesztiválra a magyar piacon, és hogy milyen kihívásokat jelent a Skanzen különleges tereinek fényfestészettel való befestése. Horváth László elmondása szerint a fényfestőkkel már több mint tíz éve dolgoznak együtt, és a Skanzenben tavaly, a Múzeumok Éjszakáján már kipróbálták az új erdélyi főteret, ami nagy sikert aratott.

A fesztivál helyszínéül szolgáló Skanzen több szempontból is ideális: van hol parkolni, változatos programokat kínálhatnak, és a terület természetes miliője különleges élményt nyújt. A fényfestők a népi motívumokat használják fel, hogy a Skanzen épületeit és tereit új színben tüntessék fel.

Az új kétnapos zenei és művészeti fesztivál ígéretes programokkal és a dunakanyari gasztronómia különlegességeivel várja a látogatókat. A fesztivál célja, hogy a kétszáz éves kultúrát a mai kor technikai adottságaival és zenéivel ötvözve mutassa be.

Az arútluK podcast korábbi beszélgetését az érdeklődők meghallgathatják az adott linken. A fesztiválról készült borítóképen Horák Dávid és Horváth László látható, Daragó Napsugár fotóján.