Forradalmi vakcinafejlesztés a Riverside-i Kaliforniai Egyetemen

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói által kifejlesztett új vakcinatípus minden vírustörzs ellen hatékony védelmet ígér, ami megváltoztathatja az oltások folyamatos frissítésének jelenlegi gyakorlatát.

A kutatócsoport által végzett egérkísérletek során a vakcina hatékonyságát már sikerült igazolni. A jelenlegi oltási stratégiák évente próbálják megjósolni a legelterjedtebb influenzatörzseket és a Covid-19 leggyakoribb variánsait, hogy ezek alapján fejlesszék ki a szezonális oltásokat. Az új vakcinastratégia azonban egy olyan vírusgenom részre fókuszál, amely minden törzsben közös, így potenciálisan minden variánssal szemben hatékony lehet.

Rong Hai virológus, a tanulmány egyik szerzője szerint az újszerű megközelítés széles körű alkalmazást tesz lehetővé, és biztonságosan használható az emberek széles körében. Az új típusú vakcina élő, módosított vírust használ, anélkül, hogy szükség lenne a hagyományos immunválaszra vagy immunaktív fehérjékre.

Shouwei Ding, a tanulmány vezető szerzője szerint, ha létrehoznak egy olyan mutáns vírust, amely nem képes az RNS-interferencia elnyomását előidéző fehérjét termelni, akkor gyengíthetik a vírust és erősíthetik az RNSi-immunrendszerünket. Boldogkői Zsolt biológus hozzátette, hogy a megközelítés többféle RNS-vírussal szemben lehet hatékony, és a nodamura vírussal végzett kísérletek során az oltott mutáns egerek T- és B-sejtjeik hiányában is védettek maradtak legalább 90 napig.

A kutatócsoport szerint csekély az esélye annak, hogy olyan mutáció jelenjen meg, amely kijátszaná ezt a védekezést. Ding kiemelte, hogy a módszer nem csak influenza, hanem más vírusfertőzések, mint például a Covid-19 és a dengue-láz ellen is alkalmazható lehet.

Ezekkel a kutatásokkal párhuzamosan más csoportok, köztük a Pfizer és BioNTech is dolgoznak univerzális vakcinák fejlesztésén, amelyek képesek lennének adaptálni magukat a vírusok változásaival szemben.