A magyar kém, akit cserben hagyott a hazája

1982 áprilisában az amerikai sajtó címlapjain szerepelt Gilbert Ottó, a magyar kém, aki titkos katonai információkat próbált megvásárolni egy magyar származású amerikai katonatiszttől, Szmolka János Mihálytól, de a vietnámi veterán kémelhárítók segítségével átverte. Gilbertet a magyar titkosszolgálat magára hagyta, és tíz évet kapott kémkedésért.

Az FBI szerint Gilbert titkos katonai információkat próbált szerezni, de a magyar elhárítás tagadta vele való kapcsolatát. Gilbert szerint a kommunista rezsim pitiáner módon bánt el vele, és hazaszeretetből vállalta a megbízást, hogy segítsen a magyar népnek. A vietnámi veterán Szmolka azonban már korábban is kapcsolatban állt a kémelhárítókkal, és amikor Gilbertet rá küldték, azonnal jelentette őket.

Gilbert Ottó, aki egy egyszerű pesti vagányként indult, az 1956-os forradalom után disszidált Amerikába, ahol állampolgárságot is kapott. Képkeretezőként, autógyárban és pékségben dolgozott, majd egy papírüzletben is részt vett. A hatvanas években többször hazajött Magyarországra, ahol csempészett és egy alkalommal le is bukott, de állítása szerint ekkor beszervezték a magyar titkosszolgálatok.

Emlékiratai szerint Gilbert kezdetben csak ritka szakkönyveket kellett beszereznie, de később nagyobb feladatot kapott, amikor Szmolka Jánostól kellett átvennie titkos anyagokat. Azonban Szmolka kettős ügynök volt, és az FBI által előre elkészített dokumentumokat adott át Gilbertnek, ami a lebukásához vezetett. Ronald Reagan elnök az ügyet az évszázad kémbotrányaként emlegette.

Gilbert végül tizenöt évet kapott, de csak nyolc év tíz hónapot töltött börtönben, és szabadulása után még hat évig felügyelet alatt állt az USA-ban. 1996-ban tért vissza Magyarországra, ahol kártérítést próbált követelni a magyar államtól, de nem kapott semmit, mivel a magyar szervek nem ismerték el vele való kapcsolatukat.

Gilbert korábban, 19 éves korában is dolgozhatott a magyar titkosszolgálatnak, az Államvédelmi Hatóságnak, de Péter Gábor ÁVH-vezető nem tartotta megbízhatónak, ezért hivatalosan nem is szervezték be. Lehet, hogy ezért hagyták ki a jegyzőkönyvekből, és hagyták magára a lebukása után.