Új, sötét anyagot ismerhet meg a világ

Lehet még újat alkotni a rockzenében? A Pearl Jam legújabb albuma, a Dark Matter bizonyítja, hogy igen. A 90-es évek egyik legnépszerűbb rock and roll bandája újra meglepetést okozott, és egy olyan lemezt adott ki, amely minden rajongó figyelmét megérdemli.

A Pearl Jam karrierje során 12 stúdióalbumot rögzített, és bár népszerűségük csökkent, a legújabb Dark Matter című albumukkal ismét bebizonyították, hogy van még új a nap alatt. Az album profizmusa példaértékű, a rockzene tökéletes átadására koncentrálva, súlyos riffekkel, dallamos refrénekkel és különleges verzékkel. Az akkordok váratlan sorrendje különösen élvezetessé teszi a hallgatást.

Az új lemez változatossága kiemelkedő, a hajrázós zúzástól a nyárias, country beütésű dalokig minden megtalálható rajta klisék nélkül. A címadó dal, a Dark Matter külön említést érdemel, hiszen annyira erős, hogy szinte kötelező felhangosítani. A zenekar tagjai a tudásuk maximumát nyújtják, Eddie Vedder hangja pedig a több mint harminc év ellenére sem kopott meg.

A React, Respond című dal a legzúzósabb számok közé tartozik, punkos beütéssel és riff központú rockdal jellegzetességekkel. Az Upper Hand a Soundgarden-t idézi, míg a Won't tell című szám dobtémája megmutatja, hogy a kis apróságok milyen színessé tudják tenni a rockzenét.

A Pearl Jam új albuma olyan, mintha Bruce Springsteen és Chris Cornell közös projektjében merülnénk el, a szövegek pedig borús képeket festenek, mégsem negatív a korong hangulata. A dalok énekelhetőek és jól illeszkednek a zenéhez.

A lemez felépítése tökéletes, a dalok sorrendje kifogástalan, a lassabb tételek felkészítenek a keményebb számokra. Videoklipeket a zenekar most sem készített, de a zene önmagában is megállja a helyét.

A Pearl Jam 2024-ben világkörüli turnéra indul, de sajnos Magyarországot ezúttal nem érintik. A hazai rajongóknak Németországban, Spanyolországban vagy Angliában van lehetőségük élőben látni a bandát. Magyarországon legutóbb 2022-ben, előtte pedig 1996-ban léptek fel.

Pearl Jam: Dark Matter Monkeywrench, 11 dal, 48 perc

10/10