Reisz András: A pokoli dubaji felhőszakadást a természet és az emberi erő közösen okozhatta

A héten Dubajban és a szomszédos emirátusokban ritkán látott méretű felhőszakadás csapott le, halálos áldozatokat is követelve, és a környező országokban, mint Katar és Omán, valamint a távoli Jemenben is komoly károkat okozva.

A dubaji hatóságok már a katasztrófa előtti napon figyelmeztetéseket adtak ki, és arra kérték az embereket, hogy kerüljék a tengerpartokat és a város alacsonyabban fekvő részeit a heves szél, a villámlás és a nagy mennyiségű eső miatt. Azonban a valóságban bekövetkezett események még ezeket a figyelmeztetéseket is felülmúlták, hiszen rövid idő alatt egy évnyi csapadék hullott le a területre.

Az eseményekkel egyidejűleg összeesküvés-elméletek is felbukkantak az interneten, amelyek szerint a dubajiak felhőmagvasítással próbáltak esőt előidézni, de esetleg túlzásba vitték a folyamatot.

Az esőcsinálás nagy üzlet

A felhőmagvasítás, amely a szárazság enyhítésére és a mezőgazdasági területek csapadékkal való ellátására szolgál, már több mint ötven országban alkalmazott technológia. Az Egyesült Arab Emírségekben az 1990-es évek óta használják ezt a módszert, amely gazdaságilag is előnyös lehet a tengervíz sótalanításához képest. A technológia segítségével Dubaj környékén az éves csapadékmennyiség 120 milliméterről 300 milliméter környékére nőtt.

Az eljárást először az USA-ban alkalmazták az 1940-es években, és manapság repülőgépekről terítve juttatják a felhőkbe a felhőmagvasításra használt anyagokat. Az Emirátusokban évente akár 300 alkalommal is végeznek ilyen beavatkozást. A Dubaji Meteorológiai Központ cáfolta, hogy az árvíz napján felhőmagvasítást végeztek volna.

Meteorológusok is cáfolják a konteót

A Readingi Egyetem meteorológusai szerint a felhőszakadást egy hatalmas légörvény okozta, amelyet a meleg felszínről felszálló párás levegő táplált. A légörvény hatalmas mennyiségű csapadékot tartalmazott, és nem csak az Emirátusokban, hanem Jemenben is pusztítást okozott.

Giles Harrison, légkörfizika professzor kiemelte, hogy nagy különbség van a felhőmagvasítás és a Dubaj felett elnyúló ciklon által okozott felhőszakadás között.

Reisz András is a tudományos magyarázat híve

Reisz András meteorológus az Indexnek nyilatkozva kifejtette, hogy nem tartja valószínűnek, hogy a természeti csapás előtt megpiszkálták volna a felhőket. A műholdas felvételeken is látható volt, hogy a zivatarfelhőkből álló légörvény okozta a felhőszakadást és a villámárvizeket. A meteorológus szerint a karibi térségben kialakuló ciklonokhoz hasonlóan, a természet és az emberi tevékenység, beleértve a klímaváltozást is, közösen okozhatta a mostani eseményeket.

(Borítókép: Emberek gázolnak át a vízzel elárasztott utcákon az elárasztott területen, amikor a heves esőzések negatívan befolyásolják a mindennapi életet Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben 2024. április 17-én. Fotó: Anadolu / Getty Images)