Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda épülete és gépészete átfogó energetikai felújításon esett át, amely az EU-s Horizon2020 keretprogram által támogatott StepUP kutatás-fejlesztési projekt keretében valósult meg.

Az ABUD Mérnökiroda közleménye szerint a projekt célja az volt, hogy az energetikai mélyfelújítások terén úttörő megoldásokat fejlesszenek, és ezzel elősegítsék az épületek karbonsemlegessé válását. A magyarországi alkalmazásban a XVIII. kerületi Önkormányzat és a HeatVentors Kft. is részt vett a projektben. A nemzetközi konzorcium által kifejlesztett módszertan és technológiák segítségével az épületek energiahatékonysága több mint 60%-kal növekedhet, a helyszíni építési idő 40%-kal csökkenhet, és a tervezési és üzemeltetési teljesítménykülönbség legalább 10%-kal mérsékelhető.

A XVIII. kerületi Pestszentimrei Zöld Liget Tagóvoda felújítása során a homlokzatot előregyártott, moduláris szendvicspanelekkel látták el, a tetőszerkezetet hőszigetelték, és napelemeket telepítettek. A passzív hőszigetelésnek köszönhetően az óvoda fűtési energiaigénye 32%-kal csökkent, és az energetikai modellezések szerint az éves energiamegtakarítás elérheti a 77%-ot.

A projekt során kiemelt figyelmet fordítottak az épülethasználók bevonására, így az óvodai dolgozók komfortszintjét több alkalommal is felmérték, hogy az energetikai megoldások az igényeiknek megfelelően valósuljanak meg.

A gépészeti felújítás részeként beépített levegő-víz hőszivattyú és a HeatVentors Kft. által telepített intelligens hőakkumulátorok lehetővé teszik a többletenergia tárolását, amely akár 20-30%-os energiamegtakarítást eredményezhet. A rendszer nyáron a hűtési folyamatok éjszakai hatékonyságát használja ki, télen pedig a fűtési szezonban segíti elő az energiahatékonyságot. Az energiamenedzsment-rendszer biztosítja a teljes rendszer üzemelését és az energiaigény optimalizációját.

A csoportszobákban a fan-coil készülékek és a radiátorok mellett automatikus szabályzórendszer is hozzájárul a belső hőmérséklet szabályozásához, míg a szenzorok a hőmérsékletet, páratartalmat és szén-dioxid szintet figyelik. A pedagógusok szubjektív hőérzetüket is visszajelezhetik, és az adatintelligenciát használó szoftveres megoldások segítségével folyamatosan ellenőrizhető az épület teljesítménye.

A StepUP projekt nemzetközi szinten is figyelemre méltó, hiszen a mélyfelújítási folyamatokat optimalizálja, költség- és időhatékonyabbá teszi, ezzel elősegítve az épületek megújulását. A Zöld Liget Tagóvoda esete példaként szolgál arra, hogy a technológiai innovációk révén az épületek energiahatékonysága jelentősen javítható.